Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Eleutherodactylus beguei, Eleutherodactylus varleyi Dunn (Anura: Eleutherodactylidae) z východu Kuby

Eleutherodactylus beguei sp. nov. je novo popísaný druh žabky z borovicových lesov La Munición, Yateras, provincia Guantánamo na Kube. Je sympatricky sa vyskytujúcim druhom s E. feichtingeri, čo je len nedávno popísaný druh, ktorý úzko súvisí s ďalším druhom E. varleyi, ale vzájomne sa líšia morfologicky, u samcov i zvukovými prejavmi a sekvenciou DNA podľa mitochondriálnej CYT-b génu.

Bolo zistené, jedna samica z nových druhov vokalizuje na reakciu volania samca. Samec a samica boli nájdené v axilárnom amplexu a v obklopení 9 vajec (3,5 až 3,7 milimetrov). Eleutherodactylus beguei sp. nov. je známy iba z okolia La Munición, v juhozápadnej hranici Národného parku Humboldt, Yateras, provincia Guantánamo na Kube, ale tento druh to môže mať širší výskyt (napr. Meseta del Guaso).

Eleutherodactylus beguei sp. nov. získala svoje druhové pomenovanie na počesť po Gerardo Begum Quialovi, čo je jeden z najvýraznejších odborníkov na biodiverzitu národného parku Humboldt.


Fotografia: A-B: Eleutherodactylus beguei sp. nov. ; (A) adultný samec (paratyp MNHNCu 1265); (B) adultný samec (paratyp MNHNCu 1262)
(C) E. feichtingeri (adultný samec MNHNCu 1280), La Munición, Yateras, Guantánamo Province
(D) E. varleyi (MNHNCu 1230), Paso de Lesca, Sierra de Cubitas, Camagüey Province

Luis M. Díaz and S. Blair Hedges. 2015. Another New Cryptic Frog related to Eleutherodactylus varleyi Dunn (Amphibia: Anura: Eleutherodactylidae), from eastern Cuba. SOLENODON. 12: 124-135

Foto: Luis M. Díaz
Preložil: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 3.8.2015 06:29 | 0 komentárov | 2085x


www.aquabooks.cz zoochov.cz