Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

V Lučenskom parku je nový domov pre včely

V mestskom parku v Lučenci, ktorý patrí medzi národné kultúrne pamiatky a je jedným z najkrajších na Slovensku, našli včely svoj nový domov. Novo sprístupnená včelnica pozostáva z dvoch úľov. Otvorili ju v mestskom parku v Lučenci v rámci projektu Adoptuj si včelu. Tá bude slúžiť na edukačné aj ekologické účely. Projekt je spoločným dielom organizácií Greenpeace Slovensko a Živica a podieľať sa na ňom bude aj občianske združenie (OZ) kRaj z Kokavy nad Rimavicou. Úle sú osadené v tzv. anglickej časti parku, ktorá je menej navštevovaná a včely by preto nemali ohrozovať okoloidúcich.

Včelnica bude okrem ekológie slúžiť aj na vzdelávacie účely. Pomocou nej je úlohou ľudom priblížiť význam opeľovania a vzťah medzi včelami, človekom a krajinou a tiež poukázať na fakt, že mesto nemôže byť odpojené od prírody, nemôžu ho z nej vytrhnúť ako nejaký ostrov, ale musí byť súčasťou všetkých jej kolobehov.

Celkovým plánom je osadiť v Lučenci do piatich rokov desať úľov. Záujem o osadenie úľov malo približne ďalších desať miest na Slovensku, ale nie všetky boli schopné zaručiť splnenie požadovaných podmienok.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.7.2015 13:28 | 0 komentárov | 2108x


www.aquabooks.cz zoochov.cz