Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Doubilet David: FishFace

Z knižnice akvaristu

Tváre rýb (a nielen ich) v nezvyčajne pútavom a očarujúcom pohľade prináša publikácia, ktorá uzrela svetlo sveta vo vydavateľstve Phaidon Press Inc., New York v roku 2003.



Vynikajúci podmorských fotograf David Doubilet sa fotografovaniu venuje nejeden rok. Má za sebou množstvo publikácií a fotografických výstav, v rámci ktorých prináša pre verejnosť snímky živej prírody.





Doubiletova kniha FishFace je skromná na text, ale bohatá na obrovské množstvo jedinečných portrétových fotografií. A práve to robí z tejto knižky skutočný unikát. Na stovkách neočíslovaných dvojstrán čitateľ nájde známe i neznáme tváre, pohľady do očí morským obyvateľom, ktorých mnohých pozná akosi dôverne. Či už z dokumentárnych filmov alebo ak sa čitateľ venuje morskej akvaristike aj zo svojho domáceho akvária.



Ale nie sú tu len a výhradne tváre rýb! Kraby, raky, homáre, krevetky, korytnačky, žraloky, murény, koníky... Nespočítateľné množstvo iných drobných, stredne veľkých druhov i skutočných obrov zachytených v životných situáciách, ktoré daný tvor prežíva každodenne, pod ochranou morskej hladiny či nekonečnej tmy sveta.





Pre človeka sú tak tieto príbehy nepoznané, no fotograf Doubilet David ich podáva zľahka a prístupne pre každého záujemcu. Každá ním zhotovená fotografia má svoj čarovný príbeh, ktorý preniká priamo pod kožu, zanechávajúc jasný odkaz pre človeka.





Moria, oceány, ich hlbiny sú pre človeka neustále zahalené tajomnom, ktoré sa veľmi ľahko môže zmeniť v jednu prázdnotu, ničotu. A všetky tieto pohľady do tvárí pre nás neznámych i známych tvorov sa navždy stratia...

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.7.2015 08:27 | 0 komentárov | 2993x


www.aquabooks.cz zoochov.cz