Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Pénzes Bethen: Terrárium

Z knižnice teraristu

V budapeštianskom vydavateľstve Natura v roku 1972 vyšla neveľká, brožovaná knižka, ktorá pre veľký úspech bola ešte mnohokrát v reedícii vydaná. Dôvodom na tento úspech bol aj nedostatok literatúry určenej pre teraristov a chovateľov drobných živočíchov. Aj tým sa venuje predstavovaná knižka.



V samom úvode dostatok miesta dostala metodika stavby a jednotlivé druhy terárií, akvaterárií a insektárií či ubikácií pre chov drobných hlodavcov. Ako bytových, tak aj záhradných. Plusom sú názorné ilustrácie pre jednotlivé typy, ako ja vysvetlená problematika ich vyhrievania.



Svoje miesto majú aj manipulačné pomôcky pre chovateľa s ich názorným popisom. Nepodstatné miesto na stránkach knižky je venované aj získavaniu, pestovaniu a chovu živej potravy pre našich chovancov.



Samostatná časť publikácie je, pochopiteľne, venovaná aj chovu obojživelníkov (napr. rôzne naše i exotické druh mlokov a žiab) ale aj plazov (korytnačky, jaštery, krokodíly a hady). Veľký dôraz je venovaný domácej zložke batracho a herpetofauny. Zaujímavé sú názorné fotografie z umelého násilného kŕmenia hadov a svoje podstatné miesto má aj prvá pomoc pri uhryznutí jedovatého hada s vymenovanými antisérami s adresami možnosti ich získania.





Záver knižky je venovaný chovu drobných cicavcov (potkan, morča, myš, ježko, veverička, syseľ, plch, tarbík a ďalšie druhy). Podrobný abecedný zoznam jednotlivých v knižke uvedených druhov uľahčí čitateľovi, ktorý ovláda maďarčinu sa orientovať v obsahu tejto knižky.



Na 215 stranách toto dielo prináša množstvo podnetných údajov, informácií, ktoré sú aj po 43 rokoch užitočné pre našich vivaristov.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.7.2015 08:20 | 0 komentárov | 2415x


www.aquabooks.cz zoochov.cz