Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Somálsko (Soomaliya), čistá

Vivaristika na známkach

Zobrazení chameleónov vo svete filatélie nenájdeme až tak často, ako by sa mohlo zdať. Kolekcie vydávajú, pochopiteľne, zvyčajne krajiny, kde sa tento živočích vyskytuje. Somálsko ako súčasť veľkej Afriky nie je výnimkou. Túto krajinu obýva pár málo druhov (napr. Chamaeleo bitaeniatus, Chamaeleo africanus, Chamaeleo calcaricarens, Chamaeleo ruspolii, Chamaeleo dilepis). Štvoricu chameleónov (a to druhov, ktoré sa nevyskytujú iba v Somálsku) vydala táto krajina ešte v roku 2001. Žiaľ, u ani jedného z vyobrazených jedincov nie je uvedená ich druhová príslušnosť. Okrem nápisu I.P.Z.S. – ROMA-2001 v ľavom rožku a D.Vangelli v pravom rožku (s centrálnym nápisom Chameleons a Soomaalira s hodnotou známky) nenájdeme vôbec nič. Najnižšia hodnota známky v kolekcii je 200 Sh.So., najvyššia 3200. Medzi nimi sú hodnoty ešte 400 a na aršíku je 3000 Sh.So. Chameleóny ilustrátor umiestnil na trávy, konáre či stromy a doplnil aj zástupcami hmyzu (motýľov).

Somálsko (somálsky Soomaaliya; arabsky الصومال = as-Súmál), oficiálne Somálska federatívna republika (po somálsky Jamhuuriyadda Soomaaliya, po arabsky جمهورية = Džumhúríja as-Súmál; v minulosti Somálska demokratická republika) je štát v Afrike na Somálskom polostrove, známom tiež ako Africký roh, vo Východnej Afrike. Susednými štátmi sú Etiópia na západe,Džibutsko na severozápade a Keňa na juhozápade. Z východu krajinu obmýva Indický oceán a zo severu Adenský záliv.

Somálsky štát v súčasnosti existuje len formálne. Krajina nemá uznávanú vládu, je rozdelená na niekoľko regiónov, ktoré sú pod kontrolou medzinárodne neuznaných vlád. Medzi najpoužívanejšie jazyky patrí: somálčina, arabčina, angličtina, staršia generácia v regiónoch, ktoré boli talianskou kolóniou hovorí taliansky. Medzi náboženstvami výrazne prevyšujú sunnitskí moslimovia 98 %, iných je len (vrátane kresťanov) 2 %. Najväčší podiel na etnickom zložení majú: Somálčania 98 %, Bantuovia, Arabi a iní 2 %. Somálsko má rozlohu 637 657 km² z čoho 10 320 km² predstavujú vodné plochy. Celková dĺžka hraníc je 2 366 km, jednotlivo s krajinami má hranice dlhé: Džibutsko 58 km, Etiópia 1 626 km, Keňa 682 km. Má najdlhšie pobrežie v Afrike, čo je celkovo 3 025 km. Disponuje rôznymi prírodnými zdrojmi ako napríklad urán, do značnej miery nevyužitá zásoby železnej rudy, cínu, sadry, bauxit, meď, soľ, zemného plynu. Iba 1,64% pôdy predstavuje orná pôda a 0,04% trvalé kultúry. Zavlažovaná pôda predstavuje približne 2 000 km² (2003). Najväčšie prírodné nebezpečenstvá predstavujú opakujúce sa suchá, časté prachové búrky nad východnej pláni v lete a záplavy počas obdobia dažďov.

Krajina sa administratívne delí na 18 regiónov: Awdal, Bakool, Banaadir, Bari, Bay, Galguduud, Gedo, Hiiraan, Jubbada Dhexe, Jubbada Hoose, Mudug, Nugaal, Sanaag, Shabeellaha Dhexe, Shabeellaha Hoose, Sool, Togdheer, Woqooyi Galbeed. Nezávislosť získalo 1. júla 1960 kedy sa zlúčilo Britské a Talianske Somálsko do jednotnej Somálskej republiky. Teda aj národný sviatok pripadá na 1. 7., kedy je založenie Somálskej republiky. Dočasná ústava pre Spolkovú republiku Somálsko bola schválená Ústavným zhromaždením 1. 8. 2012, pred koncom volebného obdobia bude po referende ustálená.
Somálsko má zmiešaný právny systém občianskeho práva, islamské právo a zvykové právo (Xeer). Hlasovanie je možné od 18 rokov univerzálne. Výkonnú moc štátu predstavuje prezident, premiér, vláda a parlament. Zákonodárnu moc predstavuje dvojkomorový Národný parlament, ktorý sa skladá zo Snemovne ľudu federálneho zhromaždenia a Hornej komory federálneho parlamentu. Súdnu moc predstavuje ústavný súd a federálna vláda na tej istej úrovni.
Národný symbol je leopard. Vlajka je svetlo modrá s veľkou bielou päťramennou hviezdou v strede, modré pole bolo pôvodne ovplyvnené vlajkou OSN, ale dnes sa hovorí, že označuje oblohu a susedný Indický oceán, päť bodov hviezdy predstavuje päť regiónov v Africkom rohu, ktoré sú obývané somálskym ľudom: bývalý britský Somaliland a Talianske Somálsko (ktoré tvoria dohromady Somálsko), Džibutsko, Ogaden (Etiópia) a severovýchodné provincie (Keňa).
Platidlom je somálsky šiling (SOS).

















Povrch Somálska tvoria väčšinou púšte hlavne púšť Ogaden. Na severe sa tiahne od pobrežia pohorie Karkaar. Najvyšší vrch je 2 416 m vysoký Šimbiris. Somálsko zaberá pobrežnú časť v najvýchodnejšej časti Afriky. Väčšinu krajiny pokrýva na Juhu tropický prales a smerom na Sever sa tiahnu stepné púštne oblasti. Povrch je rovinatý s nadmorskou výškou okolo 1 500 m n. m. Západe tvorí horský masív Warsanšeli a na Východ pohorie Midžurtini. Najvyšší vrch je Mt. Surud až 2 408 metrov nad morom. Somálsko je polopúštna krajina (len 2% krajiny sa dajú poľnohospodársky využívať) so sezónnymi monzúnmi a nepravidelnými zrážkami. Priemerná denná teplota je 30 – 40 °C, okrem najvyšších polôh a východného pobrežia. Minimálna denná teplota je 15 – 30 °C. Juhozápadné monzúny, morské vánky zmierňujú podnebie od mája do októbra v okolí Mogadiša. Od decembra do februára severovýchodné monzúny sú tiež pomerne mierne, ale podnebie v Mogadišu je veľmi horúce. Obdobie medzi monzúnmi (október – november a marec – máj) je horúce a vlhké. V roku 2006 bolo 300 000 Somálčanov postihnutých prívalovými dažďami, ktoré spôsobili rozsiahle záplavy na juhu krajiny.













Celá zbierka tvorí vcelku peknú kolekciu zaujímavých jašterov, ktorá môže obohatiť súkromnú zbierku každého milovníka živej prírody.

Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 26.7.2015 07:52 | 0 komentárov | 4988x


www.aquabooks.cz zoochov.cz