Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Ammania senegalensis Lamarck 1791

ATLAS

Plantae
Angiosperms
Eudicots
Rosids
Myrtales
Lythraceae
Ammannia

Synonymá: Ammannia filiformis De Candolle
Ammannia salsuginosa Guillemin & Perrottet



pH: 5 - 7
Tvrdosť vody: 2 – 12 °dKH
KH: 4-7
Teplota vody: 20 - 26 ̊C
Osvetlenie: stredná až silná intenzita (75 - 80W / 100 l)
Požiadavky na CO2: vysoké
Výška rastliny: do 45 cm, ale zväčša menšia (10 - 20 cm)



Výskyt: tropická a subtropická časť Afriky (na sever od rovníku, v bažinatých oblastiach severnej Ugandy, južného Sudán, Líbya, Egypt, pobrežie Stredozemného more, v delte Nílu, Etiópia, Nigéria, Niger, Mali, Mauretánia, Senegal, Sierra Leone, Pobrežie Slonoviny, Stredoafrická republika, Kongo, Uganda, Keňa, Tanzánia, Malawi, Zambia, Mozambik, Zimbabwe, Angola, Namíbia).



Pestovanie v akváriu: V akváriu sa snažme vysadiť trs pozostávajúci aspoň z 10 – 20 rastlín do strednej alebo do zadnej časti akvária, pričom jednotlivé rastlinky od seba saďme vo vzdialenosti 3-4 cm tak, aby vyvárali dojem jednoliateho trsu. Ako vhodný substrát nám dobre poslúži dobre premytý obyčajný štrk a piesok.



Popis a množenie v akváriu: Ammania senegalensis je pomerne náročná bylina, ktorá rastie vzpriamene alebo sa rozrastá v závislosti na výške hladiny v akváriu. Pestovaná forma alebo kultivar sa označuje husto olistenými lodyhami a zelenými, často načervenalými alebo hnedavými, do žltozlatej farby prechádzajúcimi listami, ktoré majú elipsovitý až kopijovitý tvar. Emerzne pestované rastliny sú zvyčajne plazivej formy a majú na mnohých miestach koreňujúce lodyhy. V miestach zakorenenia sa stonka zväčša mnohonásobne vetví a pred kvitnutím vyrastajú vzpriamené výhonky, ktoré dosahujú výšky aj 10-15 cm. Listy sú zväčša bledozelené, olivovohnedé až bledočervené v priamej závislosti na intenzite osvetlenia. Sú takmer rovné, tuhé, 2-3 cm dlhé a 5-8 mm široké a okraje listov sú nenápadne zvlnené. V pazuchách listov vyrastajú krátke kvetné stopky, ktoré nesú 3-7 maličkých, len niekoľko mm veľkých, ružových kvietkov. Semená sú menšie než zrnká maku a ľahko klíčia, ale rastlina ich vytvára iba vtedy, ak nie je ponorená pod vodou. Môžeme sa pokúsiť o jej vypestovanie aj zo zrelých semien, ktoré zasadíme do plytkých misiek. Ako budú zo semien rásť mladé rastlinky, zvyšujme hladinu. Tento druh rastlinky sa veľmi dobre a rýchle množí vegetatívne. Ale pestovanie z ich semien je ekonomicky nerentabilné.



Na jej rozmnožovanie nám postačí odobrať 15-20 cm dlhé odrezky, pričom spodné dva páry listov odstránime. Využitie tohto druhu v akvaristike je pomerne sporné. Rastlina sa skôr hodí do paludária alebo terária, pretože dlhodobo ponorená spravidla po čase odumiera.
Červenolisté formy sú zvyčajne k submerznému spôsobu pestovania viac prispôsobivejšie. Počas zimu nádrž s Ammania senegalensis dôkladne dosvetľujme, na jar zrežme tuhé vrcholky a zasadíme ich do substrátu, pôvodná rastlina zjari odumrie. Takto sa nám môže tento druh podariť udržať v akváriu i niekoľko rokov.



Pozn.: V ponukách akvaristík dostať zväčša len submerzne pestované rastlinky. Pozor! Kvitnúce emerzné rastliny sú nevhodné pre presadzovania do akvária. V poslednom čase dostať zakúpiť sterilné a čisté rastlinky bez rias a slimákov, plesní alebo chorôb v plytkých kelímkoch. Tu je rastlina pestovaná in vitro na géle, ktorý pred sadením stačí vypláchnuť pod tečúcou vodou.



Foto: www.aquarium.stinglifestyle.com, www. plantillustrations.org, www.rainbowtropicalfish.com, www.siamaquarium.com

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 11.7.2015 10:40 | 0 komentárov | 2696x


www.aquabooks.cz zoochov.cz