Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Aglaonema costatum (syn.: A. costata) N. E. Br.

ATLAS

Plantae
Angiosperms
Monocots
Alismatales
Araceae
Aroideae
Aglaonema Schott

Ďalšie druhy rodu:
Aglaonema rotundum
Aglaonema commutatum
Aglaonema commutatum „Silver Queen”
Aglaonema commutatum „Silver Sper”
Aglaonema commutatum „Aureum”
Aglaonema modestum




Pôvod: Ázia - východná India a Malajzia

Umiestnenie v akváriu: stred a bočné strany nádrže
Osvetlenie: 60 W/100 l
Voda: 24 – 28°C, 2 – 12 °dKH, pH 5,5 – 7,0
Veľkosť: 20 cm
Požiadavky: stredne náročný druh, hnojenie (Fe,CO2) možno doporučiť



Popis a pestovanie v akváriu: Táto rastlina je najmenším druhom rodu. Je to veľmi dekoratívna a zároveň aj jedna z najkrajších akváriových rastlín s pevnými, širšími a fľakatými listami s prekrásne bielou kresbou škvŕn na tmavo zelených listoch, odolná voči rastlinožravým rybám. Listy merajú zvyčajne iba 10-15 cm. Podobne ako celý rod týchto rastlín, ani tento druh nemá rád presadzovanie pod vodou s obnaženými koreňmi. Ak si ju kúpite v košíčku alebo v kvetináči, je oveľa lepšie ak zahrniete substrátom túto nádobku aj s materiálom dodávaným z farmy, alebo rastlinku umiestnite do akvária s kvetináčom na dno a až po nejakej dobe ju zasadíte do dna. V 60.rokoch ju akvaristi skúšali pestovať pod vodou ako novinku, ktorá sa skôr pestovala ako izbová rastlina. Zistilo sa, že hoci vydrží po celý rok pod vodou, hoci nestratí listy, no najskôr ju museli vypestovať emerzne a až následne preniesť pod vodu, kde sa sadí s celými a nepoškodenými koreňmi. Rastliny, ktoré sa získali odrezaním od oddenku sa mohli sadiť pod vodu len po niekoľkotýždenným predpestovaním. Ak ju preniesli pod vodu hneď, na dlhšiu dobu sa zastavil jej rast a rastlinka stratila svoje obranné schopnosti, pričom sa z čerstvého rezu rozšíril hnilobný proces na celú rastlinku. Rastlinka navyše neznáša presadenie do čerstvo založeného akvária.



Tento druh ale možno s úspechom pestovať aj v teráriu. Nemožno pri tom ale zabudnúť, že ňou vytvorené červené bobule sú veľmi jedovaté a preto volíme iba také osadenstvo terária, ktoré nie je bylinožravé. Výhodou je, že rastlinke vyhovuje prakticky akékoľvek umiestnenie, ale radšej sa vyhnime jej vysadeniu v teráriu umiestnenom na priamom slnku. Skôr sa upokojí s umiestnením v polotieni. Vyhovuje jej izbová teplota okolo 20°C, maximum 25°C. V zime by sme ju ale nemali pestovať tam, kde teplota môže klesnúť pod 15°C. Zálievka s mäkkou, odstátou vodou izbovej teploty by mala byť od jari do jesene veľmi bohatá, no v zime mierna. Pritom ale nemá rada prílišné vlhko a tak ju v lete rosíme raz za týždeň. Vzdušná vlhkosť by sa mala pohybovať okolo 85%.



Foto: www.cloudjungle.com, christchurchcitylibraries.com, pixshark.com

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 20.6.2015 09:04 | 0 komentárov | 2780x


www.aquabooks.cz zoochov.cz