Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Thomas Marent: Dažďový les

Do knižnice milovníka živej prírody

Fotografické safari
Vydavateľstvo: Ikar, 2007
Veľkosť: 26,0 x 30,5 cm,
váha: 2,22 kg
Jazyk: slovenský
Počet strán: 360
ISBN: 978-80-551-1452-1

Táto unikátna nádherná publikácia ukazuje dažďové lesy sveta objektívom fotografa Thomasa Marenta, ktorý strávil šestnásť rokov cestovaním po kontinentoch. Dažďový les, výnimočne krásny fotografický portrét najbohatších a najpestrejších životných prostredí sveta a ich obyvateľov, predstaví vášmu zraku zázraky života pod klenbou stromov. Kniha je oslavou fascinujúceho správania a neuveriteľnej pestrosti živočíchov a rastlín dažďového lesa - od kolónií mravcov ata a jedových žiab až po pestrofarebné oblaky motýľov a vtákov v korunách stromov. Neuveriteľné je, že viac sa vie o vesmíre ako o miliónoch rastlinných a živočíšnych druhov, ktoré sa hemžia v týchto obrovských semeniskách života dažďových lesov. Nádherné fotografie sprevádzajú informatívne detaily a osobné príbehy.

Tropické dažďové lesy sa počtom a rozmanitosťou zastúpených živočíšnych a rastlinných druhov vymykajú všetkým ostatným planetárnym prírodným systémom. Šestnásť rokov cestoval fotograf Thomas Marent po piatich kontinentoch, aby toto unikátne prostredie zachytil svojím objektívom, a odhalil tak nádheru ľudským očiam skrytú. Čitateľský a estetický zážitok je umocnený prepracovanou koncepciou knihy, ukazujúc vzťahy a chovanie z vnútra živého spoločenstva - od dômyselných kolónií mravcov a jedovatých žiab až k pestrej plejáde motýľov a vtákov, poletujúcich vysoko v korunách stromov. Je len ťažko uveriteľné, že ďaleko viac vieme o našom vesmíre než o miliónoch rastlinných a živočíšnych druhov, tvoriacich toto unikátne kráľovstvo života. Vďaka tejto výpravnej publikácii nazrieme za oponu veľkorysej prehliadky tvarov, farieb, maskovacích úborov či zbraní a brnení, ktorými život v dažďovom pralese oplýva.

Už obal knihy je vytvorený špeciálnou technikou, vďaka ktorej sa vieme dotknúť citlivými prstami pestrého peria amazonských papagájov druhu ara a tak preniknúť do sveta tajomných dažďových lesov.
I samotný terarista si príde v spleti úžasných fotografií na svoje a odkryje sa mu možnosť zhliadnuť nejedného plaza či obojživelníka. Vďaka tomu sa však pozornému čitateľovi neukryje pár nepresností, ktoré skutočne nemuseli v takto nádhernej publikácii byť.
Napr. snímok hneď v úvode knihy zachytáva síce chameleóna Jacksonovho, ale ten už dávno nesie iný vedecký názov a to: Chamaeleo Trioceros jacksonii. O pár strán ďalej je snímok štrkáčovca Tropidolaemus wagleri, pod ktorým je text informujúci, že na snímku je mláďa alebo samec so samicou. Pravda je taká, že ide o mladého samca. Strana 85 zobrazuje užovku druhu Dendrelaphis formosus a nie ako je chybne uvedené Denderelaphis formosus. Je veľká škoda, že sa slovenský prekladateľ nevyhol pre v skutočnosti vtáčkare označenia „tarantula“. Takisto je chybou označenie „Rožkatá vretenica“ pre druh Porthidium nasutum na strane 150. Toto označenie totiž patrí úplne inému druhu vreteníc žujúcich na Balkáne. Na strane 194 hore v strede taktiež sa podľa všetkého vydavateľ dopustil chyby, keď druhom Dendrobates histrionicus nazval Atelopus varius. Ich vzájomná podobnosť je síce nápadná, ale ide v skutočnosti o iný rod žiab.

Napriek tomu je to obrazová publikácia, ktorá si každopádne nájde svoje miesto aj napriek mierne vysokej cene v knižnici každého skutočného milovníka živej prírody.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 14.11.2007 20:57 | 0 komentárov | 3869x


www.aquabooks.cz zoochov.cz