Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Pred 105 rokmi sa narodil francúzsky oceánograf Cousteau

Známy francúzsky oceánograf, ekológ, fotograf a režisér Jacques-Yves Cousteau, ktorý sa narodil 11.júna 1910, prakticky celý život zasvätil skúmaniu krás podmorského života. K nemu pritiahol pozornosť aj širokej verejnosti. Cousteau o "svete ticha" pod hladinou natočil viac než 120 televíznych dokumentov a napísal viac než 50 kníh. Ako prvý natočil podmorský farebný film, skonštruoval dýchací prístroj pre pobyt pod vodou (akvalung) a zostrojil podmorskú kameru.

Cousteaua od mlada lákalo cestovanie, preto sa rozhodol pre kariéru námorného dôstojníka. Úraz po automobilovej nehode mu ale znemožnil stať sa letcom, zato sa pri rehabilitačnom plávaní bližšie zoznámil s morom, ktoré sa stalo jeho celoživotnou láskou. Na rekonštruovanej minolovke Calypso následne podnikol mnoho výskumných a dokumentačných expedícií, v Monaku založil oceánografické múzeum, uskutočnil prvé podmorské televízne vysielanie a v 60. rokoch uskutočnil sériu pokusov s dlhodobým pobytom človeka pod vodou.

Svetovú senzáciu vyvolal predovšetkým jeho film Svet ticha z roku 1953, ktorý získal v Cannes v roku 1956 Zlatú palmu a Oscara.

Jacques-Yves Cousteau zomrel 25.6.1997 v Paríži vo veku 87 rokov.

Foto: www.economist.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 11.6.2015 10:47 | 0 komentárov | 2207x


www.aquabooks.cz zoochov.cz