Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Synodontis ocellifer Boulenger, 1900

ATLAS

Animalia
Chordata
Actinopterygii
Siluriformes
Mochokidae
Synodontis Cuvier, 1816

Typová lokalita: Kunchow Creek., Gambia R., Západná Afrika
Výskyt: povodie rieky Niger, od Senegalu, Gambie po Čad

Veľkosť: V prírode tento druh dosahuje veľkosť až 50 cm, ale v akváriu dorastá do 30, zväčša 18 - 26 cm

Teplota vody: 23 - 27 °C
pH: 6,2 - 7
Tvrdosť vody: 3 - 12 °N (dH)
Dĺžka veku: 5 – 10 rokov



Potrava: Synodontis ocellifer je mäsožravec a tak by v jeho jedálničku mali byť zastúpené zložky hmyzu a jeho lariev, rybie mäso, kúsky bravčového srdca, mrazená potrava v širokej škále, vločky, granule a pelety. Príjem rastlinnej potravy, hoci sa v niektorej literatúre uvádza, som vo svojom chove nezaznamenal. Mnou chované mladé jedince s chuťou prijímali skutočne najrôznejšiu zložku potravy, ktorú som sa im snažil striedať. V tejto súvislosti netreba ale zabudnúť na časté menenie vody a skutočne veľmi dobrú filtráciu, pretože inak vzrastá riziko hromadenia odpadných látok a s tým spojený nárast amoniaku vo vode.

Rozlíšenie pohlavia: V literatúre sa bežne uvádza, že rozlíšenie pohlavia je nemožné alebo komplikované. U dospelých jedincov sa podľa iných literárnych zdrojov ale dá určiť podľa urogenitálnej papily, ktorá je u samcov vystúpená a predĺžená do špičky. Samička ju má vnorenú do kože a zreteľná je len polmesiačikovitá priehlbenina. Okrem toho je samička väčšia a plnšia v brušnej oblasti (to si ale netreba zmýliť s prekŕmením).



Chov: Skupinku o 4 mladých, asi 10 cm veľkých, jedincov som choval v akváriu o 880 litroch. Osádku tvorilo zoskupenie cichlíd jazera Malawi (rod Aulonocara, Labidochromis caeruleus, Pseudotropheus sp.) a, predovšetkým, menšie skupinky Synodontis decora, Synodontis njassae a práve Synodontis ocellifer. Sfarbenie mladých jedincov je trošku iné, než dospelých. Stredné až veľké tmavé škvrny, ktorých je celkovo menší počet, na tele mladých rýb sa s dospelosťou mierne zmenia. V ich čiernom základe sa vytvorí tmavá až svetlejšia, či mramorovaná stredová škvrna. Základné sfarbenie tela sa môže meniť od žltej až hnedej až po svetlo sivé so svetlejšou hlavou. Brucho je tiež svetlejšie. Akvárium, vybavené dvojitou výkonnou vonkajšou filtráciou, pozostávalo z vyššej vrstvy piesku, skál Zanzibar a mohutnými rastlinstvom osadenými koreňmi. Pomocou skál s množstvom prirodzených úkrytových otvorov sa vytvorilo mnoho ďalších priestorov na úkryt osadenstva akvária. Synodontis ocellifer si veľmi rýchlo vytvoril svoj životný priestor a jedince boli aktívne nielen v noci, ale aj cez deň. Predovšetkým pri podávaní potravy. Hoci sa u tohto druhu uvádza, že často pláva hore bruchom, teda v polohe pre rod Synodontis relatívne bežnej, ja som mnou chované jedince v takejto polohe nezastihol. A to ani pri príjme potravy. Tento druh možno rovnako dobre chovať v akváriu s tmavým dnom, ktoré osadíme silnými a odolnými rastlinami. Podstatné je vytvoriť im dostatok úkrytov, aby sa predišlo prípadným potyčkám. Možno ich chovať aj v druhovom akváriu, ale v takomto prípade sa nevyhneme práve nežiadúcim vnútrodruhovým potyčkám, pri ktorých trpia slabšie jedince. Preto ich radšej chovajme spoločne s inými, primerane veľkými druhmi rýb. Na chemizmus vody je to rod i druh ryby nenáročný, ale dôležitá je práve kvalita vody.



Odchov: Výter sa dostavuje po hormonálnej stimulácii. Základom je ale veľmi dobrá, najlepšie živá, potrava samice. O prirodzenom výtere sa toho veľa nevie, no mladé ryby sa dovážajú z ázijských či afrických fariem, kde k nemu môže dochádzať (ak odmyslíme už spomenutú hormonálnu stránku rozmnoženia).

Pozn.: Ide o zaujímavý a krásny druh, ktorého možno s úspechom pri dodržaní určitých podmienok chovať v primerane veľkom akváriu afrického typu. Avšak Synodontis ocellifer nepatrí medzi často ponúkané a chované druhy, na rozdiel od iných zástupcov rodu. V poslednom čase sa vynorila otázka nežiadúceho medzidruhového kríženia rôznych druhov rodu Synodontis. Je vcelku možné, že sa tomu nevyhne aj Synodontis ocellifer.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.5.2015 13:59 | 0 komentárov | 2149x


www.aquabooks.cz zoochov.cz