Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Cryptocoryne cordata Griffith

ATLAS

Plantae
Angiosperms
Monocotyledons
Alismatales
Araceae
Aroideae
Cryptocoryneae

Cryptocoryne Fisch. ex Wydler
Synonymum: Myrioblastus Wall. ex Griff.

Cryptocoryne cordata Griffith
Synonymá: C. siamensis Gagnep., C. kerri Gagnep., C. Blassii de Wit., C. siamensis Gagnep. var. siamensis, C. siamensis Gagnep. var. kerri (gagnep.) Rataj, C. siamensis Gagnep. var. ewansii Rataj, C. stonei Rataj, C. evae Rataj, C. evae var. recoradata Rataj.

Nároky
Svetlo: 50 W/ na 100 l
Voda: 24 – 28 ̊C
pH: 5,5 – 7,0
Tvrdosť: 2 – 8 ̊dKH



Výskyt: Cryptocoryne cordata sa vyskytuje na malajskom polostrove. Tu rastie v pomaličky tečúcich potokoch a riekach, ktorých dno je zväčša bahnisté. V riekach so silnejším prúdením nerastie v miestach, kde je tento prúd najsilnejší, ale nachádza sa hlavne u brehov a v miestach s kľudnejšou vodou. Pri opadnutí vody v období sucha prechádza do emerznej formy.



Popis a pestovanie v akváriu: Kvetenstvo i čepele listov sú u tohto druhu veľmi variabilné a to aj v tvare i farbe. Kvetenstvo má dlhú trúbku, čepeľ na vnútornej strane je žltá. Ružicovitá rastlina je až 50 cm vysoká. Listy sú rapíkaté, oválne až srdcovité. Vrchná strana je zelená, fialovo mramorovaná, fialová alebo červenohnedá, spodná strana krémová, červenohnedá až fialová.
Pestovanie v akváriu je bezproblémové. Substrát by mal byť na živiny chudobný, dno ale prehriate a pravidelne prihnojované železom. Pri sadení rastlinke sa odporúča nepoškodiť korene. Umiestňujeme ju solitérne alebo aj skupinkovito.


Kvet Cryptocoryne cordata var. siamensis

Pozn.: Rastliny predávané pod týmto názvom v skutočnosti zväčša predstavujú iný druh, C. purpurea. Vytvára kultivary, napr. var. siamensis či var. grabowskii.

Foto: www.bharada.com, www.idtools.org, www.crypts.home.xs4all.nl, www.akwa-mania.mud.pl

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 23.5.2015 10:25 | 0 komentárov | 2406x


www.aquabooks.cz zoochov.cz