Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Niektoré vtáčie druhy sú ohrozené. Varuje Európska agentúra pre životné prostredie

Takmer pätina vtáčích druhov sa v Európe radí medzi ohrozené a zarážajúce populačné úbytky zaznamenala aj populácia kedysi veľmi rozšíreného škovránka poľného, varovala vo svojej správe Európska komisia a Európska agentúra pre životné prostredie (EEA). Veľmi zlý je i stav niektorých prirodzených prostredí pre život zvierat a rastlín: hrozba sa bezprostredne týka hlavne lúk, mokradí a piesčin, ktoré poškodzujú predovšetkým nevhodné postupy poľnohospodárov.

EEA vo svojej pravidelnej správe hodnotila vývoj v rokoch 2007 až 2012 a došla k záveru, že problémom čelí takmer každý tretí vtáčí druh. Ohrozených ich je podľa nej 17%, ďalších 15% spadá do kategórie "takmer ohrozené, so zmenšujúcou sa populáciou". Konkrétne agentúra upozornila napríklad na osud škovránkov či brehárov čiernochvostých, naopak populácia ohrozených orlosupov bradatých alebo kačíc bielohlavých sa vraj vďaka ochranným opatreniam zväčšuje.

Podľa EEA mnoho druhov trpí predovšetkým tým, že z prírody miznú miesta ich výskytov. V špatnom stave sú podľa správy takmer tri štvrtiny prirodzených prostredí, pričom na vine je hlavne poľnohospodárska činnosť, napr. nadmerné používanie hnojív a pesticídov alebo zmeny v systémoch pestovania plodín.

Ilustračné foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 21.5.2015 09:02 | 0 komentárov | 1437x


www.aquabooks.cz zoochov.cz