Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Panchlora nivea (Linnaeus, 1758)

ATLAS

Animalia
Arthropoda
Insecta
Blattodea
Blaberidae
Panchlora
Synonymá:
Blatta alba Strøm, 1783[1]
Blatta chlorotica Pallas, 1772
Blatta hyalina Stoll 1813
Blatta nivea Linnaeus 1758
Blatta virescens Thunberg 1826
Ischnoptera lucida Walker, F., 1868
Panchlora cubensis Saussure 1862
Panchlora hyalina (Stoll, 1813)
Panchlora luteola Saussure 1864
Panchlora poeyi Saussure 1862
Pycnosceloides aporus Hebard, 1919

Výskyt: Tento až nezvyčajne krásne sfarbený (sviežo trávovo zelený s bielymi pruhmi po bokoch) druh švába pochádza z Antíl, Bahám, Južnej a Strednej Ameriky. Okrem toho obýva aj Juhovýchod USA.

Veľkosť: Dospelé jedince dosahujú pri dodržaní všetkých podmienok chovu veľkosť až 2 cm (samci) a 3 cm (samice).

Rozlíšenie pohlavia: Okrem podstatne veľkostného rozdielu medzi oboma pohlaviami je možné samca od samičky rozpoznať aj pomocou veľkosti posledného sternitu.
Popis: Na prvý pohľad ide o jemný, krásne sfarbený, svetlozelený druh švába s veľmi plochým tela. Jeho sklonená hlava pod pronotom má po svojich bokoch veľké a čierne polkruhovité oči. Pronotum je rovnako široké ako krovky. Široké okraje sú priehľadné. Oba páre krídiel majú výrazné žilkovanie a u oboch pohlaví presahujú zadoček. Jeho spodná strana je zelenobiela, vrchná jasno zelená, pričom presvitá oboma pármi priehľadných krídiel. Tri páre končatín sú primerane dlhé, holene nesú husté otŕnenie. Chodidlá majú na svojich koncoch mohutné prísavky, ktoré umožňujú dospelcom rýchly pohyb po hladkých plochách.



Chov: Náš chov je rozdelený do dvoch základných chovných nádob: pre dospelé jedince sa zariadila troj litrová zaváraninová fľaša, kde substrát tvorí suchý Lignocel premiešaný dubovým a bukovým lístím vo vrstve asi 5 cm. Ďalšie zariadenie tvorí niekoľko stromových kôr. Na zabezpečenie pred únikom úplne postačí viackrát preložená gáza prichytená gumičkou. Potravu podávame raz za niekoľko dní, pričom starú nespotrebovanú vždy odstraňujeme (tvorba plesne na ktorú sú dospelé šváby veľmi náchylné). Potravu tvorí väčšinou med a sladké kompótové šťavy, príjem prezretého ovocia sme nezaznamenali. Medom pokvapkáme lístie, kôru a mohutne porosíme letnou vodou. Inak sa šváby prilepia na med a môžu uhynúť. Mladé šváby hnedastej farby chováme v plastikových väčších nádobách orientovaných na šírku. Vetranie je zabezpečené niekoľkými vypálenými otvormi, substrát pozostáva z vlhkého (ale nie premokreného!) Lignocelu, rozdrvených alebo aj celých dubových či bukových listov. Potravu tvorí akékoľvek ovocie či zelenina, psie granule a ďalšia organická zložka. Mladé šváby zelené sú skutočne všežravé zvieratká… Rosenie ubikácií s mladými švábmi väčšinou nie je potrebné, pretože potrebná vlhkosť sa udrží pod vyššou vrstvou lístia.
Dospelé jedince na rozdiel od mladých jedincov sa vo večerných až nočných hodinách veľmi dobre a rýchlo dokážu pohybovať po sklenených plochách vďaka mohutným prísavkám. Okrem toho výborne a predovšetkým rýchlo lietajú, pričom bez problémov menia smer letu. Chytiť malého a popri tom letiaceho zeleného švába je niekedy až nemožné. Pri náhodnom úniku do priestoru bytu nehrozí u tohto druhu zamorenie. V priebehu niekoľkých dní totiž vo väčšine prípadov uhynú.



Odchov: Štyri až šesť týždňov po spárení, ktoré prebieha rovnako ako kladenie, v porovnaní s drobným telíčkom švába mohutnej, svetlo zelenožltej ootéky (50 – 70 vajíčok) spravidla v noci, samička porodí asi 2 mm veľké biele nymfy, ktoré časom zhnednú. Ich vývoj v izbovej teplote či nad vyhrievaným teráriom trvá asi 3 mesiace. Samčie nymfy sa zvliekajú 6x, samičky 7x.

Pozn: Dospelé jedince sú veľmi citlivé na akékoľvek negatívne zmeny v chove a veľmi často sú napádané roztočmi a plesňami (odporúčame pravidelne odstraňovať uhynuté dospelé jedince).

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 14.5.2015 13:27 | 0 komentárov | 2148x


www.aquabooks.cz zoochov.cz