Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Dokoupil Norbert: Moderné mečúne

Z knižnice akvaristu

Slovak Academic Press
1999
Počet strán: 67 strán
Väzba: brožovaná
Rozmer: 148×210 mm
Hmotnosť: 150 g
Jazyk: slovenský jazyk
ISBN: 8088908256

Útla, brožovaná knižôčka, ktorá skrýva veľké množstvo informácií, uzrela svetlo sveta už pred pár rokmi. No pre mnohých slovenských i českých akvaristov stále parí k tým, po ktorých texte sa neustále siaha. V dobrom. Jej autor, Norbert Dokoupil, dáva záruku, že informácie v knižke obsiahnuté budú pariť k tým fundovaným a odborným. A o nielen pre chovateľov, ktorí si obľúbili chov mečúňov. Už na titulnom liste obálky sa nachádzajú fotky Xiphophorus xiphidium, X. brichmanni, X. helleri.



Na 68 stranách má čitateľ možnosť sa dozvedieť nielen o histórii akvaristiky, s ohľadom na chov mečúňov, ale aj o ich pôvode, vývoji vo voľnej prírode, druhovom rozdelení, akváriových populáciách, sociálnom a epigamnom správaní sa. Z ďalšieho obsahu knižky sa akvarista dozvedá o vhodnej voľbe akvária, jeho zariadení, potrave a kŕmení rybiek, chorobách. Pre tých akvaristov, korí majú záujem o šľachtenie mečúňov bude isto prínosná informácia aj o farebných odrodách, génoch (napr. zodpovedných za zmenu tvaru plutiev), syndrómoch (Gordon-Kosswigov), genetických symboloch, možných postupoch cieleného chovu, metodike, vyčlenení farieb, štandardoch, ale aj o iných aspektoch chovu mečúňov. Nemenej podnetné sú autorove skúsenosti pri rozmnožovaní, určovaní pohlavia a jej zmene, cielenom odchove, kŕmení plôdika, anomálií a ďalších.
Pre čitateľov, ktorí sa chcú chovu mečúňov venovať do hĺbky a napríklad so svojimi kolekciami aj súťažiť, autor knižky prináša údaje aj o súťažných výstavách, prípravy na ne, transporte na výstavu a informácie o tom, čo robiť so svojimi rybkami po ukončení výstavy, kedy sú rybky často napadnuté rôznymi ochoreniami a stresom.
Záverom knižky nechýba ani uvedenie literatúry, ktorá sa svojím obsahom tiež venuje chovu a šľachteniu mečúňov či ďalších živorodiek. Plusom knižky je aj veľký počet čiernobielych a farebných fotografií, ktorých je v knižke 67 a tiež počet názorných, schematických ilustrácií (36).



Knižku Moderné mečúne možno pre ďalších akvaristov úprimne odporúčať s istotou, že vďaka svojej veľmi priaznivej cene si nájde svoje pevné miesto v knižnici nejedného akvaristu, hoci knižka vyšla len v slovenčine, čo niekoľko českých internetových zdrojov prekvapujúco označilo za jej nevýhodu.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 8.5.2015 10:17 | 0 komentárov | 2300x


www.aquabooks.cz zoochov.cz