Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Pseudophasma acanthonotum (Redtenbacher, 1906) - PSG189

ATLAS

Phasmatodea
Areolatae
Pseudophasmatidae
Pseudophasmatini

Synonymum: Pseudophasma acanthonota

Výskyt: Južná Amerika – Peru (občas sa uvádza aj Venezuela)

Popis: Je to druh okrídlenej, bisexuálnej pakobylky, pričom imago žije približne 6 mesiacov. Samička dosahuje veľkosti 7,5 cm, jej tykadlá môžu byť až 7cm dlhé a zaujímavo pruhovane sfarbené. Štíhly samček dosahuje menšej dĺžky, približne 4,5 až 5 cm. Obe pohlavia sú rovnako čokoládovo hnedo sfarbené. Prvý článok nôh je ale mierne tmavo sfarbený, hlava je tmavšia než zvyšok tela a veľmi zaujímavo sú sfarbené jej výrazné žlté oči. Vrchné krídla majú peknú kresbu. Tá sa ponáša na žilkatinu listov, spodné veľké krídla sú hnedé.



Potrava: Tento druh pakobylky rád prijíma vtáčí zob (Ligustrum), v zime si vystačíme s jeho stálozelenými druhmi a kultivarmi ako je napr. Libustrum ovalifolium. Určité úspechy možno získať aj skrmovaním listov ostružín a malín.


Vajíčka

Chov a odchov: Pseudophasma acanthonotum je lesný druh, ktorý vyžaduje vlhšie prostredie s aspoň 70% vlhkosťou vzduchu, no nemožno zabudnúť na dostatočné vetranie, ktoré zabráni nežiadúcej kondenzácii vody. Vhodné je vlhkosť udržovať rosením interiéru insektária. O je dôležité aj pri poslednom dospelostnom zvleku. Teplota v insektáriu by mala byť vyššia, pričom za minimum sa udáva teplota 20 ̊C. Pod túto hranicu nesmie teplota dlhodobo klesnúť. Vajíčka, ktoré sú súdočkovité, majú hnedastú farbu s čiernymi škvrnkami, so svetlou mikropilárnou plôškou, plochým kapitulom a hrubo zvrásneným povrchom. Sú veľké asi 1,8 x 2,8 mm a pri vhodnej teplote (18-25°C ) a vlhkosti sa z nich za 4 až 5 mesiacoch liahnu sivohnedé nymfy dlhé približne 10 - 12 mm. Tie sa hneď po vyliahnutí musia napiť vody, inak je tu riziko neprijímania prvej potravy. Vhodné je ich chovať spoločne s dospelcami, ktoré im môžu pomôcť s prekonaním listov ich obžerom. Vekovo staršie nymfy sa ponášajú na dospelé jedince, ale zatiaľ nemajú krídla. Tie sa im vyvinú až po ich poslednom zvleku. Celkový vývoj do dospelosti trvá pri 18-25°C u samcov 4 mesiace a u samíc o mesiac dlhšie.

Pozn.: Pri nebezpečenstve tento druh vylučuje mliečno biely sekrét. Je zaujímavé, že iné literárne údaje ho opisujú ako bezfarebný sekrét. Ten nemá pri styku s ľudskou pokožkou žiadne účinky, no napriek tomu je vhodné si ruky po styku s ním dobre umyť.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 6.5.2015 13:10 | 2 komentáre | 3226x


www.aquabooks.cz zoochov.cz