Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Bohunický vodný mlyn - to nie je len obyčajný mlyn

Od Levíc vedú hneď dve cesty (na Podlužany a na Horšu), ktorými sa môžete vydať. A v oboch prípadoch sa ocitnete v oblasti, ktorej dominantou je vodný mlyn vsadený do nádhernej prírody.

Bohunický vodný mlyn, patriaci pod Tekovské múzeum, je príklad vodného mlyna s kolesom na vrchný pohon. V roku 1938 doň bola zavedená aj elektrina. V mlyne je zriadené múzeum, v ktorom sa môžu návštevníci oboznámiť s jeho niekdajším fungovaním.

Vodný mlyn v Bohuniciach bol verejnosti sprístupnený v roku 1978 po rozsiahlej rekonštrukcii. Mlynská usadlosť bývalého mlynára Pavla Turčana sa nachádza asi 2 km od horného konca obce, pri potoku Sikenica v prekrásnom prostredí Štiavnických vrchov. Úpravy mlynskej budovy sa vykonali v roku 1911 a 1938, keď bola zavedená elektrina a zmodernizované mlecie zariadenie. Mlyn sa skladá z obytnej a technickej časti, ktoré sú oddelené múrmi a majú samostatné vchody z dvora. Obytná časť pozostáva z izby, kuchyne a komory, ku ktorej prilieha pivnica a je zariadená dobovým nábytkom a inventárom. Technickú časť tvorí mlynica s funkčnými a kompletným mlynskými strojmi a kolesovňou.

Samotná budova mlyna je rozdelená na tri časti. Obytná časť je zariadená dobovým nábytkom a inventárom. Druhú časť tvorila maštal, ktorá je v súčasnosti zariadená ako prevádzková miestnosť a poslednou časťou je mlynica a kolesovňa, ktoré sú vertikálne členené.

OTVORENÉ:

Máj - Október Po - Ne 9.00 - 16.00 hodiny.

Podľa požiadaviek aj mimo otváracie hodiny. Je potrebné nahlásiť sa na riaditeľstve Tekovského múzea v Leviciach ul. Sv. Michala 40, 934 69 Levice v čase 8.00 - 16.00 hodiny ((0)36 6312 112), alebo u lektorky vysunutej expozície Márii Ďurekovej po 16.00 hodine (súkromné t. č. 0915 992 162).

Vstupné: deti a dôchodcovia 0,33 €, dospelí 0,66 €

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 5.5.2015 18:46 | 0 komentárov | 2273x


www.aquabooks.cz zoochov.cz