Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Banské pamätihodnosti stredného Slovenska spája novootvorená Barborská cesta

1.mája bola širokej verejnosti slávnostne sprístupnená Barborská cesta. Tento nový projekt má ambície stať sa najnavštevovanejšou poznávacou cestou na Slovensku.

Cieľom unikátneho projektu Barborská cesta je poukázať na krásu existujúcich banských, kultúrnych a prírodných zaujímavostí spojených so znovuobjavením územia bývalých hornouhorských banských miest a vďaka tomu aj sprístupniť návštevníkom unikátne miesta uprostred krásnej prírody. Neposlednou ambíciou tohto projektu je vybudovať najnavštevovanejšiu poznávaciu cestu na Slovensku s narastajúcim prílevom domácich i zahraničných návštevníkov. Navyše pešou turistikou podporiť ekologický cestovný ruch, ktorý je šetrný k životnému prostrediu a zodpovedne pristupuje k okolitej prírode.

Poznávacie cesta vznikla spojením územia bývalých významných stredoslovenských banských miest. Zjednocujúcim symbolom projektu je patrónka baníkov Svätá Barbora. Svojou medenou korunou symbolizuje medenú Banskú Bystricu, Španiu Dolinu a Staré hory. Zlatý kalich symbolizuje zlaté Kremnické vrchy, strieborný meč symbolizuje Banskú Štiavnicu a okolie.

Celá Barborská cesta meria spolu 180 km. Je rozdelená do deviatich etáp, takže jej absolvovanie by malo trvať 8 až 9 dní. Na ceste je 29 zastavení – presne toľko mala umučená sv. Barbora rokov a presne toľko gombíkov nájdete aj na všetkých baníckych uniformách. Trasu je možné prejsť pešo alebo na bicykli po vyznačených turistických chodníkoch, pričom návštevník môže začať v ktorejkoľvek etape. Poznávacia trasa prechádza najvýznamnejšími miestami banských pamiatok a pamätihodností spojených s banskou tradíciou a územím bývalých hornouhorských banských miest.

Namiesto klasického cestovného pasu pútnika, do ktorého pribúdajú pečiatky z jednotlivých zastavení, bude pútnik dostávať Barborské toliare, ktoré vznikli v spolupráci s kremnickou mincovňou a budú akýmsi certifikátom o absolvovaní cesty.


| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 2.5.2015 08:53 | 0 komentárov | 2319x


www.aquabooks.cz zoochov.cz