Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Butantan, Brazília, 2001

Vivaristika na známkach

Svetoznámy inštitút na výrobu život zachraňujúcich sér jedovatých živočíchov Butantan vydal v roku 2001 krásnu kolekciu živočíchov, medzi nimi aj štvorici plazov.
Samotný blok je zaujímavo graficky stvárnený. Na bokoch po celej jeho ploche sa nachádza náčrtková kresba stvárňujúca štrkáča. Horný nápis znie „Centenário do Instituto Butantan“. Dole sa nachádza dvojica podpisov, pričom je predpoklad, že ide o zástupcov spoločností Correios a CMB.
Vpravo dole je čiarový kód.
Samotné kresby živočíchov sú „položené“ na budove Inštitútu Butantan, ktorý sa nachádza v úzadí. Kresby sú pomerne vierohodné, mierne komplikované je (subjektívny názor) rozpoznanie druhého snímku v kolekcii, zachytávajúci Megalopyge sp. Náhodný pozorovateľ netuší, na čo sa vlastne pozerá.
Pri každej známke sa nachádza nápis Brasil 2001, hodnota známky (tá je identická u všetkých osem známok), vedecký názov zobrazeného živočícha, názov Centenário do Butantan a na boku je nápis Álvaro Nunes.

Brazília leží v Južnej Amerike. Keďže sa nachádza na východnom pobreží, obmýva ju Atlantický oceán. Hraničí s Francúzskou Guyanou, Surinamom, Guyanou, Venezuelou, Kolumbiou, Peru, Bolíviou, Paraguajom, Uruguajom a Argentínou. K Brazílii patria ostrovy Fernando de Noronha, Trindade a Martin Vaz. Brazília je rozdelená z pohľadu členenia na tri geomorfologické celky: Guyanská vysočina, Amazonská nížina a Brazílska vysočina. Každá z týchto oblastí má odlišné prírodné podmienky. Zvláštnosťou vysočiny sú príkre zrázy a stupne (chapados). K úplnému opisu krajiny patrí aj najväčšia rieka krajiny -Amazonka. Jej dĺžka je 6437 kilometrov. Niektoré zdroje uvádzajú až 7025 km. Má cca 8,5 miliónov kilometrov štvorcových, kde žije cca 160 miliónov obyvateľov.

Séria zobrazuje tieto druhy (uvedené podľa údajov na známkach):

Dirphysa sp. – 0,40 R$
Megalopyge sp. - 0,40 R$
Phoneutria sp. - 0,40 R$
Tityus bahiensis - 0,40 R$
Crotalus durissus - 0,40 R$
Micrurus corallinus - 0,40 R$
Lachesis muta - 0,40 R$
Bothrops jararaca - 0,40 R$



















Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 4.11.2007 12:38 | 0 komentárov | 4002x


www.aquabooks.cz zoochov.cz