Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Chelorrhina polyphemus confluens (Kraatz, 1890)

ATLAS

Animalia
Arthropoda
Insecta
Coleoptera
Scarabaeidae
Goliathini
Synonymum: Mecynorrhina polyphemus

Výskyt: V našich chovoch je zastúpený poddruh Chelorrhina p. confluens, ktorý sa vyskytuje v oblasti od Gabunu po Rwandu a Ugandu.

Teplota: K chovu lariev a dospelých imág potrebujeme teplotu 21 - 30°C. V zimných mesiacoch je dobré dospelcom ale prisvetlovať.

Dĺžka vývoja: Vajíčko: približne 30 dní od jeho nakladenia
Larva: 8 - 10 mesiacov
Kukla: - 2 mesiace
Dĺžka života: Dospelé jedince žijú 3 - 4 mesiace
Veľkosť imág: 50 – 70 mm


Dospelý samec...


... a samička

Potrava: Dospelé jedince s chuťou prijímajú mierne prezretý banán, hrušku, jablko, med, zmes piva a medu, ovocnú výživu či ďalšie prezreté ovocie alebo medzi chovateľmi čoraz populárnejšie beetle jely. Vzhľadom na fakt, že samce sú skutočnými bojovníkmi, je vhodné im aj potravu umiestňovať na viacero miest. Inak budú zvádzať boje o jednu potravu. Samozrejme, že nezabúdajme terárium každý druhý deň rosiť, pretože dospelci prijímajú vodu aj z kvapiek rosy.


Portrét samca

Popis: Je to jeden z najväčších druhov zlatohlávkov v chove. Samce majú typický, dopredu smerujúci dlhý vidlicovitý výrastok v tvare „Y“. Základné sfarbenie tohto druhu je zelenohnedé až zamatovo zelené, s bielymi škvrnkami na krovkách. Štít nesie zväčša päticu pozdĺžnych bielych pásikov, pričom stredný nebýva dotiahnutý ku štítu, ktorý je zelený a bielo lemovaný. Hlava má bielu farbu. Samice sú lesklejšie než samce a zreteľne menšie.


Republique du Burundi

Chov: Pre tento druh volíme insektárium o veľkosti 40x30x30 cm (d,v,š). Vo vhodne zariadenej nádrži možno chovať skupinku 1,2-1,4. Snažme sa v nej udržať dostatočnú vlhkosť. Ako zariadenie interiéru insektária možno použiť samorast, členitý konár a stromovú kôru. Dno tvorí vrstva substrátu o výške 10-15 cm. Imága vyžadujú v insektáriu umelé alebo prirodzené svetlo, no nevystavujme nádrž priamemu slnečnému žiareniu.


Larvy

Odchov: Po spárení kladie samička do vhodného substrátu drobné asi 3 mm veľké biele, podlhovasté vajíčka, ktorých môže byť 20-70 kusov (tie počas inkubácie zväčšujú svoj objem), z ktorých sa po asi dvoch týždňoch pri teplote 23-25°C (teplota vzduchu 25-30°C, vlhkosti 50-70%) liahnu larvy. Pre chov lariev používame bukovú alebo dubovú listovú hrabanku s prímesou bukového alebo dubového bieleho trúchnivého dreva z listnatých stromov, ktorý pravidelne dopĺňame o čerstvý. Do substrátu možno primiešať aj nadrvený kravský trus, pričom ho zbierame na pastvinách. Vlhkosť substrátu by mala byť stredná až vyššia. Je dobré substrát občas rosiť, avšak neprevlhčiť. Larvy sú v L1 a L2 štádiu kanibalistické a tak je vhodné ich z terária vyberať, aby sa tak predišlo ich vzájomnému napadaniu. Riziko je aj pri chove veľkého počtu lariev na malom priestore a nedostatku potravy. Aj vtedy môže dôjsť ku kanibalizmu. Preto ich radšej chovajme do štádia L3 oddelene v nádobkách o objemu aspoň 500 ml alebo nezabudnúť pre ne zabezpečiť dostatok výživného substrátu či potravy vo forme napr. ovocia. Niektorí chovatelia kŕmia larvy tohto druhu s múčnymi červami či s larvami iných druhov ľahšie sa množiacich zlatohlávkov. Veľkosť plno vyvinutej L3 larvy pred kuklením môže byť až 12 cm a hmotnosť až 50g. V období kuklenia a vytvorenia kokónu už nerosíme a nechávame substrát suchý. Kokón môžeme preložiť do pripravenej nádobky alebo kokón ponecháme v chovnej nádobe. S kokónom ale prudko nepohybujme a ani ho nepretáčajme.


Republique du Congo


Union des Comores


Republique du Mali


Obálka prvého dňa (FDC)


Mongolia


Tanzania

Pozn.: Typový poddruh Chelorrhina polyphemus polyphemus (Fabricius, 1781) je v chove vzácnejší a obýva Pobrežie slonoviny a Ghanu.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 20.4.2015 12:24 | 0 komentárov | 2549x


www.aquabooks.cz zoochov.cz