Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Botanická záhrada v Liberci má smolu: nedarí sa rozmožiť žraloky perské (Chiloscyllium arabicum)

Neúspechom skončila tohoročná snaha Botanickej záhrady v Liberci rozmnožiť nimi chované žraloky perské, ktoré v priemere dorastajú 60 centimetrov. Všetky nakladené vajíčka boli totiž neoplodnené.

Žralok Chiloscyllium arabicum je zvláštnym drobným druhom žijúcim pri dne v koralových moriach. Záhrada ich chová vo svojom akváriu 12 rokov, odchovať sa ich ale podarilo iba raz. "Hrají v tom roli náhody, třeba nabídka potravy v tom může mít vliv. Když je například krmíte rybami, které se zrovna třely, je v tom mase nějaký hormon a ten je nabudí," uviedol riaditeľ záhrady Miloslav Studnička. Ale ani on sa nevzdáva nádeje, že by sa mláďatá mohli vyliahnuť ešte do konca roka. "Stalo se nám, že se pářili i v létě," poznamenal.

Botanická záhrada v Liberci má najstaršie verejné akvárium v krajine, vzniklo pred takmer 60 rokmi a patrí medzi najobľúbenejšie atrakcie záhrady.

Ilustračné foto: www.botaniliberec.cz

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 14.4.2015 13:13 | 0 komentárov | 2539x


www.aquabooks.cz zoochov.cz