Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Pareas atayal ako dôkaz diverzity Taiwanu

Pareatidae je veľmi úzko špecializovaná čeľaď hadov, ktoré sa živia ulitníkmi a mäkkýšmi. Ich výskyt sa sústreďuje na juhovýchodnú Áziu. Pre svoju jedinečnú potravnú biológiu sa táto čeľaď nedávno stala stredobodom pozornosti svetových herpetológov ohľadom evolučnej biológie. Avšak, fylogenetické vzťahy a druhová diverzita týchto plazov sú doteraz nedostatočne preštudované. Celkovo tri druhy rodu Pareas, P. formosanus (Van Denburgh 1909), P. compressus (Oshima 1910) a P. komaii (Maki 1931), boli zaznamenané pre Taiwan. Ale iba P. formosanus je v súčasnej dobe považovaný za platný druh rodu. Za použitia mitochondriálnej sekvencie sa herpetológovia rozhodli prehodnotiť taxonomické postavenie Pareas z Taiwanu, Ryukyus a ďalších oblastí. Výsledky výskumu jasne preukázali výskyt troch druhov rodu Pareas na Taiwane, s výraznou genetickou a morfologickou diferenciáciou. V súčasnej dobe používaný názov P. formosanus by mal byť použitý len pre jedince s červenou dúhovkou, pomerne krátkou spodnou čeľusťou a s úplne hladkými chrbtovými šupinami. Preskúmaním typových jedincov vyplynulo, že názov P. compressus by mal byť považovaný za juniorské synonymum pre P. formosensis sensu stricto. Pareas komaii (Oshima 1910) je potvrdený ako platný taxón s pretiahnutou spodnou čeľusťou. Napriek sympatrickému výskytu týchto druhov nedochádza k ich vzájomnému kríženiu. Najnovšie bol popísaný nový druh a to Pareas atayal sp. nov.
Rod Pareas z Taiwanu, Ryukyus a priľahkých lokalít: Pareas atayal sp. nov., P. komaii, P. formosensis a P. iwasakii. Porovnanie sfarbenia tela a sfarbenie dúhovky.


Pareas atayal sp. nov. sa vyznačuje žltou dúhovkou a mierne kýlnatými šupinami (A, B a C);
P. komaii sa vyznačuje žltou dúhovkou, silno kýlnatými šupinami a zväčša tmavším sfarbením tela (D, E a F).
Pareas formosensis sa odlišuje červenou dúhovkou a hladkými šupinami(G, H a I)
P. iwasakii má veľmi predĺženú hlavu a čeľuste (J, K a L).

Chung-Wei You, Nikolay A Poyarkov and Si-Min Lin. 2015. Diversity of the Snail-eating Snakes Pareas (Serpentes, Pareatidae) from Taiwan. Zoologica Scripta.

Photo by C.-W. You a You Chung-wei
Preložil: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 13.4.2015 12:29 | 0 komentárov | 2468x


www.aquabooks.cz zoochov.cz