Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Boaedon radfordi (Serpentes: Lamprophiidae) Greenbaum, Portillo, Jackson & Kusamba, 2015

Stredoafrický Boaedon olivaceus má veľmi rozsiahly areál svojho výskytu v lesoch západnej Afriky. Na takto obrovskom území ale nevytvára prakticky žiadne poddruhy. Herpetológovia sa preto zaoberali sekvenciou dvojice mitochondriálnej (cyt b a ND4) a dvomi jadrovými (c-mos a RAG1) génmi od niekoľkých populácií B. olivaceus v strednej Afrike a dvomi populáciami od povodia Konga a Albertine Rift). Tieto analýzy naznačujú, že posledný spoločný predok týchto línií pochádza z polovice miocénu pred zhruba 12 miliónmi rokov. Práve tieto výskumy ukázali konzistentné rozdiely v dvoch aminokyselinách pre populáciu B. olivaceus z povodia Konga na rozdiel od populácie z Albertine Rift a všetkých ďalších skúmaných druhov rodu Boaedon. To vyústilo v popis nového druhu z oblasti Albertine Rift v Democratic Republic of Congo pod názvom Boaedon radfordi. Svoj druhový názov získal po americkom nadšencovi afrických druhov plazov Larry Radfordovi zo Zoo Buffalo.
Uznanie popisu tohto nového druhu, ktorý je navyše aj endemitom, posilňuje význam lokality Albertine rift ako dôležitého regiónu pre endemizmus a ochranu v kontinentálnej Afrike.
Mimo to herpetológovia na základe výsledkov fylogenetických analýz povýšili málo známy taxón Lycodonomorphus subtaeniatus upembae na druh a ten následne bol presunutý do rodu Boaedon.



Greenbaum, E., Portillo, F., Jackson, K., & Kusamba, C. 2015. A Phylogeny of Central African Boaedon (Serpentes: Lamprophiidae), with the Description of A New Cryptic Species from the Albertine Rift. African Journal of Herpetology. 64(1):18-38.

Preložil: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 2.4.2015 08:52 | 0 komentárov | 2557x


www.aquabooks.cz zoochov.cz