Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

London ZOO - Reptile House

Vivarista na cestách (Článok sme publikovali pred 8 rokmi)

London ZOO je situovaná v severozápadnom Londýne, v Regent's Parku, čo z londýnskej ZOO robí jednu z najnavštevovanejších záhrad v Európe. Nielen umiestnenie ZOO v centre Londýna sa podpísalo pod vysokú návštevnosť, ale predovšetkým množstvo zaujímavých druhov zvierat a atrakcií pre návštevníkov. Táto zoologická záhrada je typická v prevažnej miere pre svetové veľkomestá a to aj tým, že sa v nej veľa druhov zvierat chová na obmedzenom priestore. Tak je to aj v tomto prípade (v porovnaní s našimi zoo), ale myslím si, že pracovníci London ZOO robia všetko preto, aby ich chovanci mali všetko čo potrebujú - osobnú starostlivosť, adaptabilné podmienky atď.
London ZOO je kombinácia „historických“ a novodobých pavilónov, a to najzaujímavejšie (pre mňa a určite aj pre vás) postavili Angličania hneď oproti hlavnému vchodu. Tu sa totiž nachádza REPTILE HOUSE (pavilón plazov).


Priečelie pavilónu plazov
Foto: Jaroslav Pokorádi

Exteriérovo sa jedná o malebný pavilón postavený pred 2. svetovou vojnou, v roku 1927. Tento pavilón patrí medzi najstaršiu stavbu v Londýnskej zoo, ktorý sa zachoval do dnešných dní. Samotný interiér je tvorený okrem zaujímavých druhov plazov aj výstavou s expozitúrami manipulácie s jedovatými hadmi, klinickými príznakmi uhryznutia a prvej pomoci. Myslím si, že je to patričná osveta na mieste, pretože z 59 vystavovaných druhov plazov sa tu chová až 23 druhov jedovatých hadov. Okrem už spomínaných expozitúr tu dvaja pracovníci zoo vystavujú opracované kože plazov a ľudia sa môžu bez strachu a desivých obáv dotknúť „hada“ či „krokodíla“.


Krásny párik Python regius
Foto: Štefan Čambal

K ďalšej atrakcii z tohto pavilónu patrí aj samotné kŕmenie niektorých plazov (len v piatok), čo nie je veľmi chvályhodné, ale našťastie takýmto spôsobom kŕmia len druhy, ktorým „neprekážajú“ zvedavci z nášho druhu.
Vo všeobecnosti sú teráriá riešené klasickým spôsobom: čelná stena je zo skla a interiér terárií je riešený kombináciou dreva, sadrobetónu a prírodných materiálov. Vstupy do terárií sú riešené podľa druhu zvieraťa tu chovaného a veľkosti terária buď zo stropu alebo z bočnej strany.


Pogona vitticeps
Foto: Štefan Čambal

REPTILE HOUSE ako som už spomenul, v súčasnosti vystavuje 59 druhov plazov z 19 čeľadí a tiež niekoľko druhov obojživelníkov. Na svoje si prídu aj milovníci korytnačiek, jašterov a tiež samozrejme hadov, hlavne jedovatých. Z korytnačiek je vystavovaná o. i. aj vzácna Pyxis arachnoides, ktorá má špeciálne čelné sklo: čierne zamaľované s malými otvormi pre zvedavé oko návštevníka. Takto riešené terária sú zrejme najlepším riešením pre zvieratá, ale je to len krajné riešenie, pretože by asi klesla návštevnosť tohto pavilónu.


Physignathus cocincinus
Foto: Štefan Čambal

Z krokodýlov je vystavovaných niekoľko vzácnych exemplárov aligátora čínskeho (Alligator sinensis) z čeľade Alligatoridae. Z jašterov spomeniem dva vystavované jedince, ktoré sa svojou „nebezpečnou zbraňou“ líšia od ostatných jašterov. Je to druh Heloderma suspectum.
Angličania nezabudli vystaviť klinické príznaky uhryznutia od tohto jaštera a sú tu zobrazené pokročilé nekrózy rúk a lýtkovej časti nôh. To však nezabudli ani pri jedovatých hadov, pretože v súčasnosti London ZOO disponuje s niekoľkými druhmi najjedovatejších hadov na svete a to so šiestimi druhmi štrkáčov, troma druhmi kobier, zelenou a čiernou mambou, taipanom a tiež niekoľkými druhmi vreteníc. Tá najväčšia z vreteníc, Bitis gabonica patrí aj tu k najväčším a najmohutnejším vreteniciam. Okrem týchto troch čeľadí (Crotalidae, Elapidae a Viperidae) sú prezentované i dva druhy z jedovatých zástupcov čeľade Colubridae a to Hydrodynastes (Cyclagras) gigas a Dispholidus typus.


Geochelone pardalis
Foto: Štefan Čambal

Z ostatných pavilónov sú zaujímavé pavilóny tučniakov, medveďov, ale tiež Aquarium, pavilón netopierov, pavúkov, pelikánov atď.
Z atrakcií pre návštevníkov, hlavne deti sú zaujímavé: kŕmenie tučniakov, rýb, pelikánov, „kúpanie slonov “, ukážka pavúkov „na živo“, či „zvieratá v akcii“ a mnoho ďalších atrakcií, ktoré sú v časovom rozmedzí od 11.30 do 17.00 hod.


Mláďa Iguana iguana
Foto: Štefan Čambal

Myslím si, že každý kto sa rozhodne navštíviť London ZOO, si odnesie okrem zážitkov a poprípade aj zaujímavej knižky (zoo shop) a hlavne veľa motivácie a inšpirácie k chovu rôznych druhov zvierat.

Na záver vám ponúkam zoznam plazov v súčasnosti vystavovaných v London ZOO, avšak musím podotknúť, že ten sa počas roka mení a obohacuje.
Zoznam vystavovaných plazov v LONDON ZOO ku dňu 30.10.1997 (názvy sú aktualizované ku dňu opakovaného publikovania):


Bitis gabonica
Foto: Štefan Čambal

Jaštery:
Cordylus polyzonus, Homopholis wahlbergii, Phelsuma standingi, Stenodactylus sthenodactylus, Tiliqua rugosa, Tiliqua scincoides scincoides, Chameleo calyptratus, Physignathus cocincinus, Pogona vitticeps, Saara (Uromastyx) hardwickii, Iguana iguana, Oplurus cuvieri, Timon lepidus, Ophiosaurus apodus, Varanus exanthematicus, Heloderma suspectum


Chamaeleo calyptratus
Foto: Štefan Čambal

Korytnačky:
Chelodina longicollis, Emydura subglobosa, Testudo kleinmanni, Testudo marginata, Pyxis arachnoides, Geochelone pardalis, Homopus areolatus, Cuora amboinensis


Emydura subglobosa
Foto: Štefan Čambal

Krokodíl:
Alligator sinensis


Lampropeltis getula californiae
Foto: Štefan Čambal


Crotalus durissus
Foto: Štefan Čambal

Hady:
Lampropeltis getula splendida, Lampropeltis getula nigritus, Natrix natrix, Coronella austriaca, Hydrodynastes (Cyclagras)gigas, Dispholidus typus, Python regius, Epicrates subflavus, Sanzinia madagascariensis, Liasis albertisii, Boa constrictor, Bitis arietans, Bitis gabonica, Vipera (Macrovipera) lebetina obtusa, Vipera ammodytes, Vipera (Daboia) palestinae, Vipera berus, Calloselasma (Agkistrodon) rhodostoma, Agkistrodon (Gloidulis) intermedius saxatilis, Echis carinatus, Crotalus vegrandis, Crotalus viridis oreganus, Crotalus durissus culminatus, Crotalus cerastes, Crotalus unicolor, Trimeresurus albolabris, Naja naja, Naja sputatrix, Naja pallida, Dendroaspis polylepis, Dendroaspis angusticeps, Oxyuranus scutellatus.

Text: Jaroslav Pokorádi

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 23.3.2015 08:04 | 0 komentárov | 4309x


www.aquabooks.cz zoochov.cz