Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Norbert Dokoupil (* 6.4.1938 - † 12.12.2015)

Akvaristické legendy

Slovenský akvarista a autor množstva odborných akvaristických publikácií a ešte väčšieho množstva prác, Norbert Dokoupil, sa narodil 6.4.1938 v Košiciach. V roku 1939 sa presťahoval do Bratislavy, kde po 2.svetovej vojne vstúpil r. 1951 ako trinásťročný do znovu založeného 1. akvaristického spolku Skalár. Po dokončení základnej školy ho záľuba v akvaristike a záujem o ryby priviedli ku štúdiu štvorročnej rybárskej školy v českých Vodňanech. Pôvodná záľuba z detstva takto dostala solídne profesionálne základy. Napriek tomu a rozmáhajúcemu sa dopytu po rybkách nevenoval sa akvaristike komerčne, ale vždy ostal staromódnym praktikom a teoretikom z presvedčenia. Krásu a zmysel svojho hobby vidí v rozširovaní fondu vedomostí, zväčšovaním sortimentu rýb a aktívnej ochrane ohrozených druhov v prírode. V tejto práci mu pomáha jeho dobré jazykové vybavenie, takže môže nielen písať do zahraničných časopisov ale aj komunikovať zo zahraničnými odborníkmi.

V bývalej ČSR bol prvým chovateľom, ktorý úspešne použil metódu umelej inseminácie pri rozmnožovaní lýrovitých mečúňov v Európe (import od Dr. Axelroda z USA v r.1966). Roku 1975 prezentoval na prednáškovom popoludní DGLZ (Nemecká spoločnosť chovateľov živorodiek) v Hamburgu prvé obrázky gonopodií z rastrovacieho elektrónového mikroskopu na svete. Tým získal v širokej medzinárodnej verejnosti kredit odborníka na gonopódia. Nasledovalo niekoľko pozvaní na stretnutie expertov zo zahraničia, na ktoré sa však vďaka totalite a nepochopeniu zodpovedných nedostal. Dr. Axelrod publikoval TFH jeho článok s touto tématikou a prejavil veľký záujem o vydanie atlasu gonopódií z rastrovacieho elektrónového mikroskopu.

V priebehu rokov priviezol od zahraničných lovcov do Bratislavy vyše 40 nových druhov živorodiek, z nich niektoré boli prvým dovozom do Európy po veľmi dlhom čase (Quintana atrizona), či absolútne prvým dovozom (Neoheterandria elegans, Xiphophorus montezumae, lýrovité mečúne a ďalšie).

Štyridsať rokov prednáša doma i v zahraničí a propaguje akvaristiku ako špecifický odbor záujmovej činnosti. Bol odborným poradcom televízneho filmu "Potulky s diskusom" predviedol v ňom umelú insemináciu rybiek. V slovenskom rozhlase ( rádio Regina ) účinkoval v debate o akvaristike. Neskôr v deviatich pokračovaniach rozprával o histórii akvaristiky.
Na vyžiadanie viacerých vydavateľstiev spracoval recenzné posudky na preklady akvaristických publikácií. Ako funkcionár odbornej komisie ÚV SZCH vytvoril metodickú príručku "Štandardy živorodiek" ( SZCH 1978 ) podľa ktorej boli vyškolený prví posudzovatelia. Tým dal do pohybu celý mechanizmus okolo súťažných výstav gupiek, mečoviek, plát a molinesii posudzovania a štandardov. Vypracoval systém školenia posudzovateľov a v období rokov 1978 - 1979 vyškolil prvých slovenských posudzovateľov.

Z publikačnej činnosti nutno spomenúť monografiu "Živorodky" ( Státní zemědělské nakl. Praha 1981 ) ktorá bola okamžite rozobraná. Príručku "Prvé akvárium" ( Príroda, Bratislava 1983 - 1984 ) ktorá vyšla v troch vydaniach. Príručku "Moderné mečúne" ( Slovak Academic Press, Bratislava, 1999 ). V roku 2013 sa bratislavské vydavateľstvo a občianske združenie ERA rozhodlo vydať jeho knižku pod názvom Živorodé ryby, ktorá mala predstavovať zatiaľ najpodrobnejšie spracovanú prácu na túto tému. Napriek vyššej cene (60 – 65 eur) a záujmu medzi akvaristami sa doposiaľ (2015) toto dielo nevydalo.

Dokoupilova činnosť v akvaristike je široko známa. Nezištnú spoluprácu ocenili rôzne akvaristické organizácie udelením čestného členstva. Prvým bol v roku 1994 najväčší viedenský spolok Danio. Nasledovala ZO SZCH AKVA Martin roku 1995 a roku 2006 Klub akvaristov Slovenska v Bratislave.

Literatúra:

Dokoupil, N. 1978. Štandardy živorodých rýb, SÚV Slovenského zväzu drobnochovateľov, Bratislava
Dokoupil, N. 1979. Prvé akvárium, 1. vyd., Príroda, Bratislava, 53 pp.
Dokoupil, N. 1980. Prvé akvárium, 2. vyd., Príroda, Bratislava, 53 pp.
Dokoupil, N. 1981. Živorodky, SZN, Praha, 264 pp.
Dokoupil, N. 1984. Prvé akvárium, 3. vyd., Príroda, Bratislava, 53 pp.
Dokoupil, N. 1999. Moderné mečúne, Slovak Academy Press, Bratislava, 68 pp.

(šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 14.3.2015 11:49 | 0 komentárov | 2270x


www.aquabooks.cz zoochov.cz