Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Chlorella vulgaris – ideálne krmivo pre akváriové rybky

Z mailov našich čitateľov

Otázka: Dobrý deň, zaujímalo by ma, ako si viem dopestovať „zelenú riasu“ známu ako Chlorella.
Juraj, Poprad

Odpoveď:
Chlorella (Eukaryota, Viridiplantae, Chlorophyta, Trebouxiophyceae, Chlorellales, Chlorellaceae) je rod sladkovodných jednobunečných rias a je to jedna z najstarších a najjednoduchších foriem života. Jej názov je odvodený od gréckeho slova "chloros" = zelený a latinskej prípony "ella" = malá. Rastie v sladkej aj slanej vode a jej stielka je bunkového typu. Je nenáročná na živiny a pomerne rýchlo vytvára veľké množstvo biomasy.

Chlorella pri porovnaní s ostatnými rastlinami vzhľadom k svojej veľkosti obsahuje najväčšie množstvo chlorofylu. Tiež obsahuje všetky vitamíny skupiny B, C a E, hlavne vitamín B12. Vitamínu C obsahuje 16 krát viac ako pomaranče, 11 krát viac betakaroténu ako mrkva, 20 krát viac železa ako špenát a 10 krát viac vápnika ako kravské mlieko. Z minerálov sú to vápnik, horčík, zinok, železo, draslík a jód. V chlorelle sa tiež nachádza rastový faktor CGF ktorý má omladzujúce, očisťujúce a posilňujúce účinky.
Chlorella v porovnaní s ostatnými rastlinami obsahuje vysoké množstvo chlorofylu. Chlorella je bohatým zdrojom niektorých vitamínov a minerálných látok. Chlorellu pestujeme napr. v 3 litrových pohároch alebo akváriách. Používame prečerpanú vodu zo zabehnutého akvária, ale musíme si dávať pozor, aby sa nám do nádoby s riasou nedostala aj moina, pretože by všetku riasu skonzumovala. Táto riasa pre svoju reprodukciu potrebuje dostatok svetla a preto možno pohár s ňou umiestniť k oknu. Mnoho akvaristov priamo do pohára zavedie aj silnejšie vzduchovanie a tým pádom vodu priamo aj okysličuje, čo je pre život riasy potrebné.

Vynikajúce je aj hnojivo Proflor (Dajana), ktoré aplikujeme týždenne v pomere 1 viečko na 3 litre vody. Táto mierka je ale len pre chov riasy v pohári. Pre akvárium musíme túto dávku hnojiva vynásobiť na množstvo vody. V zimných mesiacoch, keď je celkovo menej svetla sa odporúča pridávať aj hroznový cukor Glukopur na špičku noža.

(šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 13.3.2015 08:43 | 0 komentárov | 2777x


www.aquabooks.cz zoochov.cz