Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Scorpiops dentidactylus Lourenco & Pham, 2015 – nový druh z Vietnamu

Wilson Lourenco a Dinh-Sac Pham popísali nový druh rodu Scorpiops Peters, 1861 (Euscorpiidae) zo severu Vietnamu ako Scorpiops dentidactylus Lourenco a Pham, 2015. Spolu s ním popísali aj novovytvorený podrod Vietscorpiops Lourneco & Pham, 2015, ktorého súčasťou je aj nový druh.
Scorpiops (Vietscorpiops) dentidactylus subgen. n. et sp. n., patriaci do skupiny Euscorpiidae Laurie, 1896, je opísaný na základe jediného samca, ktorého sa podarilo nájsť v Dien Bien Province, Muong Nhe District, Nam Vi Commune. Nový podrod je charakterizovaný prítomnosťou iba dvoch bočných očí a zhrubnutého vnútorného pohyblivého prsta. Tento novopopísaný druh môže predstavovať ďalší endemický prvok fauny juhovýchodnej Ázie, predovšetkým Vietnamu a Laosu.


Na fotke je holotyp samca Scorpiops (Vietscorpiops) dentidactylus sp.n.

Lourenco WR, Pham DS. An interesting new subgenus of Scorpiops Peters, 1861 from North Vietnam (Scorpiones: Euscorpiidae: Scorpiopinae). Comptes Rendus Biologies. 2015 Mar;338(3):212-7.

Preložil: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 10.3.2015 08:19 | 0 komentárov | 2780x


www.aquabooks.cz zoochov.cz