Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Tylototriton anguliceps - nový druh rodu Tylototriton Anderson, 1871 (Amphibia: Salamandridae)

Herpetológovia v týchto dňoch vedecky popísali zo severozápadného Vietnamu a severného Thajska na základe morfologických a molekulárnych dôkazov druh Tylototriton anguliceps Le, Nguyen, Nishikawa, Lan, Nguyen, Pham, Matsui, Bernardes & Nguyen, 2015. Tylototriton anguliceps sp. nov. sa od ďalších druhov rodu líši vďaka svojmu sfarbeniu hlavy. Tá nesie svetlo až tmavooranžové znaky, podobne ako telo a chvost. Molekulárne údaje ukazujú, že nový druh je zahrnutý do komplexu druhov pozostávajúcich z druhov ako T. uyenoi, T. shanjing, T. verrucosus, a T. yangi.


Na snímke je hore (A) paratyp samice Tylototriton anguliceps a dolu (B) juvenilný jedinec tohto novo popísaného druhu mloka z lokality Doi Lahnga, Chiang Rai Province, Thajsko.
Foto: Porrawee Pomchote

Dzung Trung Le, Tao Thien Nguyen, Kanto Nishikawa, Son Lan, Hung Nguyen, Anh Van Pham, Masafumi Matsui, Marta Bernardes and Truong Quang Nguyen. 2015. A New Species of Tylototriton Anderson, 1871 (Amphibia: Salamandridae) from Northern Indochina. Current Herpetology. 34(1): 38-50.

Preložil: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 9.3.2015 08:27 | 0 komentárov | 2623x


www.aquabooks.cz zoochov.cz