Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Aponogeton ulvaceus Baker

ATLAS

Plantae
Angiosperms
Monocots
Alismatales
Aponogetonaceae
Aponogeton

Synonymum: Aponogeton ambongensis Jumelle
Aponogeton ulvaceus var. ambongensis Jumelle
Aponogeton violaceus Lagerheim.

Výskyt: Sever ostrova Madagaskar, kde rastie ako stále ponorená vodná rastlina v stojatých i v tečúcich vodách, v tieni i na slnku.

Maximálna výška: 60 i viac cm
Doporučený teplotný rozsah: od 18 do 28°C
Doporučený rozsah pH: od 5.5 do 7.5
Doporučený rozsah celkovej tvrdosti vody: od 2 do 15 °N (dH)
Osvetlenie: stredné (50 W/100 l)



Popis: Aponogeton ulvaceus je solitérna rastlina pomerne vysokého vzrastu, ktorá nie je príliš náročná na pestovanie. Vďaka svojmu bujnému rastu je vhodná skôr do väčších akvárií. Dobre sa jej darí v stojatej, tak aj v prúdiacej vode a často v akváriu kvitne bielym alebo smotanovo žltým dvoj až päť klasným kvetenstvom. Pri dobrých svetelných podmienkach sa jej listy sfarbujú do červena. Pri slabom osvetlení sa rastlinka príliš vyťahuje a listy nepôsobia veľmi esteticky. Pozor na ulitníkov, ktoré tejto rastline dokážu výrazne poškodiť listy. Listy občas trpia taktiež obhrýzaním niektorými rybami. Hnojenie pomocou CO2 netreba. Hľuza, ktorá je až 3 cm veľká, je náchylná na hnilobu. Dobre vyvinuté list sú raz alebo až trikrát špirálovito stočené a nápadne sa ponášajú na listy druhu Aponogeton undulatus Roxburgh, ktorý bol nesprávne synonymizovaný s Aponogeton stachyosporus de Wit.



Pestovanie v akváriu: Je nenáročná na chemické zloženie vody, dáva prednosť slabo zásaditému prostredia a dobre sa jej darí i pri nižšej teplote než 22°C. Dobre prezimuje pri teplote 12 °C. Sadíme ju skôr do strednej časti akvária (solitérne), kde na dno použijeme substrát (napr. piesok, štrk) o zrnitosti 1-3 mm. Pomocou semien, ktoré dosahujú veľkosti len 1,5 až 2 mm a sú veľmi náročné – ak ich pokryje povlak z rias alebo siníc, ich ďalší vývoj sa zastaví, sa táto rastlina množiť prakticky nedá, ale pestovatelia ju množia umelým rozdeľovaním hľúz.



Pozn.: V akvaristikách je Aponogeton ulvaceus občas k zakúpeniu, ale jeho zväčša vyššia cena odradí mnoho akvaristov pred pestovaní.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 7.3.2015 11:20 | 0 komentárov | 2970x


www.aquabooks.cz zoochov.cz