Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Mmabatho, Bophuthatswana, Južná Afrika, 1984

Vivaristika na známkach

Predkladaná obálka prvého dňa, teda FDC, čo je vlastne celistvosť s nalepenými známkami, opatrená poštovou pečiatkou prvého dňa vydania k dátumu 25.09.1984, ktorý sa objavil dvakrát na nádhernej tematickej obálke pod názvom Lizards, teda Jaštery. A práve tie sú dominantnou témou predkladanej kolekcie.
Dominatou samotnej obálky prvého dňa je ale ilustrátorské dielo predstavujúce chameleóna, pod ktorým sa nachádza nápis LIZARDS, drobná postavička kráčajúcej šelmy a číslo 1.31. Napravo od nich je razítko prvého dňa s vyobrazeným scinkom rodu Mabuya a s dátumom vydania kolekcie – 1984 – 09 – 25, pred ktorým sa nesie nápis MMABATHO. Jašter má pri konci tela číslo 32. Rovnaké razenie sa nachádza aj na štvorici známok jašterov, ktorých, rovnako ako aj v prípade chameleóna i scinka, je domovinou čierny kontinent Afrika. Je zrejmé, že druhy jašterov neboli vybrané náhodou, ale cielene.
Na spodnej línii samotných známok sa nachádza nápis S. Nowers, anglický názov daného druhu, vedecký názov daného druhu a číselný údaj.
Z priloženej kartičky, ktorá je súčasťou obálky prvého dňa sa dozvedáme aj domorodé názvy jašterov a krátke údaje o nich samotných. Tieto údaje pochádzajú od autora Mr. Richard Newbery, Transvaal Division: Nature Conservation, Pretoria.

Bophuthatswana je od roku 1977 nezávislý štát v rámci Južnej Afriky. Od roku 1977 definitívne známky s textom BOPHUTHATSWANA. Od roku 1994 nastupujú platnosť známky Južnej Afriky rozdelené na štáty: Gabun
Grande Comore, Gambia, Ghadames, Ghana, Guinea Guinea-Bissau, Horta, Horná Volta, Horný Senegal a Niger, Horné Džibutsko, Infi Inhambane, Južná Afrika, Južný Kasaj, Juhoafrická republika – Transvaal, Južná Nigéria, Juhozápadná Afrika a Južná Rodézia.
Mmabatho je letisko v rovnomennom mestečku v J Afrike.

Hodnota predkladanej kolekcie je 3 až 5 USD.

Séria zobrazuje tieto druhy (uvedené podľa údajov na známkach, zobrazení a razítku):
Známky:
Gerrhosaurus f. flavigularis (Sefelekwane Yellow – throated plated lizard) – 11 c
Cordylus vittifer (Kgantlapane Transvaal girdled lizard ) – 25 c
Eremias l. lineoocellata (Mokgatitswane Ocellated sand lizard) – 30 c
Pachydactylus bibroni (Tshegatshegane Bibrons thick – toed gecko – 45 c



Zobrazenie na obálke:
Chamaeleon d. dilepis (Lebodu Common flapnecked chameleon)



Razítko prvého dňa:
Mabuya s. striata (Mokgatitswane Common striped skink)



Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.10.2007 08:57 | 0 komentárov | 5796x


www.aquabooks.cz zoochov.cz