Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nekonzumujte palmový olej a zachránite prales!

Palmový olej sa stal našou každodennou súčasťou. Či to chceme alebo nie. Potraviny, kozmetika, čistiace prostriedky, biopalivá a mnoho ďalších výrobkov ho obsahujú. Občas si jeho používanie ani len neuvedomíme, často sa ukrýva pod svojím označením ako rastlinný olej. Ak by sme ho boli odteraz používali čo najmenej, je veľká nádej na záchranu pralesov celého sveta. Tie totiž musia padnúť, aby mal kde človek pestovať práve palmy olejné. Dotýka sa to predovšetkým Indonézie a Malajzie, no aj ďalšie časti sveta na tom nie sú najlepšie. Z globálneho pohľadu možno priam napísať, že plantáže nahrádzajú dažďový prales. Navyše, je to aj obrovská záťaž na vodné zdroje, keďže pestovanie palmy olejnej spotrebuje ohromné množstvo pesticídov a iných chemických hnojív. Tie ale znečisťujú vodu, ktorá sa postupne stáva mŕtvou. Palma olejná nepriamo znižuje aj možnosť pôvodných obyvateľov pestovať na svojich políčkach potrebné plodiny. O políčka totiž pestovaním pálm prišli, hoci na palmovej plantáži musia za minimálnu mzdu pracovať. Iné im totiž nezostáva. Hrozbu v podobe čoraz väčšieho konzumovania palmového oleja si uvedomili už aj neziskové organizácie po celom svete a snažia sa bojovať osvetou.
Taká česká legislatíva, o slovenskej sa to ale nedá napísať, sa zapojila do tohto neľahkého boja tým, že do konca roka 2015 musia všetky výrobky zo zákona uvádzať miesto označenia rastlinný olej palmový. Najideálnejšie by ale bolo, ak by výrobky s obsahom palmového oleja ľudia prestali konzumovať.
Myslím, že záchrana pralesov za to stojí!

(šč)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 5.3.2015 15:11 | 0 komentárov | 2328x


www.aquabooks.cz zoochov.cz