Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Petrosaurus thalassinus (Cope, 1863)

ATLAS

Animalia
Chordata
Vertebrata
Reptilia
Squamata
Lacertilia
Phrynosomatidae
Petrosaurus

Synonymum:
Uta thalassina Cope, 1863
Petrosaurus thalassinus - Boulenger, 1885



Výskyt: Mexiko, Kalifornia, kde obýva suché oblasti a skalné terasy. Tu vyhľadáva púšť a polopúšť, kamenisté miesta v blízkosti púštnej vegetácie.



Popis: Tento druh leguánka dosahuje v tele dĺžku 9−16 cm, pričom dĺžka chvosta je 12−18 cm. Pre tento druh je typické modré až sivé základné sfarbenie mierne plochého tela, ako aj 3-4 sivé až čierne, priečne orientované pruhy na chrbte. U oplodnených samičiek sú tieto pruhy orámované intenzívne žltooranžovou až červenou linkou. Hrdlový vak a oblasť okolo očí sú u oboch pohlaví žlté až oranžové. Jeho nohy sú široko rozkročené, čo je adaptácia pohybu po rozžhavenom povrchu.



Potrava: Hmyz, primerane veľké cicavce, rastliny

Chov: Pre jeden pár tohto krásneho leguánka nám postačí terárium o rozmeroch aspoň 150 x 60 x 150 cm s tým, že čím bude väčšie, tým to bude lepšie pre samotné zvieratá. Zadnú stenu ubikácie vymodelujeme do tvaru skalnej steny s rôznymi úkrytovými možnosťami. Chýbať nesmie ani dostatok miest k slneniu týchto jašterov. Terárium vhodne opticky rozčleníme pomocou koreňov, kameňov a konárov, pričom ale všetky predmety musia byť veľmi stabilné a zaistené proti prípadu ich pádu. K udržaniu potrebnej vlhkosti vzduchu rosíme každý deň v ranných hodinách. V teráriu ale aj napriek tomu nesmie chýbať miska s vodou. Vhodné je použiť aj osvetlenie formou UVB.

Odchov: Samica kladie 4−18 vajíčok, ktorých inkubácia trvá asi 60 dní.



Pozn.: Svojich súperov zastrašuje pokyvovaním hlavou, napínaním kože na krku a zvláštnymi hrdelnými zvukmi.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: Martin Broniš

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 3.3.2015 06:55 | 0 komentárov | 2467x


www.aquabooks.cz zoochov.cz