Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Fluorescenčné rybky? Ďakujem, nie

Chanda ranga, po novom Parambassis ranga (F. Hamilton, 1822) pred rokmi vyvolal u nás, predovšetkým jeho nasilu farbené jedince predávané vo vtedajších akvaristikách, vlnu rozhorčenia. Treba uviesť, že oprávnene. Rybkám boli injekčne vpravované farbivá, ktoré pre rybku znamenali postupom času istú smrť. Následne sa tento "druh" akoby bol vytratil z ponúk. A teraz, po rokoch, ich nahrádzajú rybky priam neskutočných farieb pod obchodným označením GloFish. Žiaľ, nejde o skutočné sfarbenie nových druhov rybiek. Ale umelé. GloFish je obchodná značka kmeňa geneticky modifikovaných fluorescenčných rýb. Prvá GloFish, modifikované dánia pruhované (Danio rerio), boli vyvinuté v rámci vývoja kmeňa určeného ako bioindikátor znečistenia, následne sa však stali prvými geneticky modifikovanými živočíchmi komerčne ponúkanými ako pet. Dnes je ponúkaných päť farebných variant GloFish dánií pruhovaných – zelená Electric Green, červená Starfire Red, žltooranžová Sunburst Orange, fialová Galactic Purple a modrá Cosmic Blue. Ďalej je k dispozícii GloFish tetra čierna v štyroch variantách (okrem zelenej, žltooranžovej a fialovej i ružová Moonrise Pink) a GloFish mrenka štvorpruhá v zelenej variante. Dovoz, predaj i chov týchto rýb sú ale v Európskej únii zakázané.
GloFish obsahujú umelo vložený gén pre fluorescenčné proteíny, ktoré vytvárajú jasnú fluorescenciu pri osvetlení ultrafialovým alebo bielym svetlom. Zelené GloFish obsahujú zelený fluorescenčný proteín (GFP) z medúzy Aequorea victoria, červené obsahujú proteín z koralu a žltooranžové proteín z medúzy.



Tetry čierne, dániá, mrenky štvorpruhé v priam šokujúcich sfarbeniach akoby ovládli svet. Spoločnosť GloFish® oficiálne 26.2.2015 predstavilaPuntigrus tetrazona (Bleeker, 1855) – u nás skôr známu ako Barbus tetrazona, vo farbe neónovo svietivo zelenej. Pod názvom GloFish Electric Green Barb.



Možno som stará škola, ale tak trošku sa obávam, kam táto móda môže vyústiť. Nahradia takto umelo „vysvietené“ rybky tie v prírodných farbách? Snáď nie a osud týchto umelo dotvorených rybiek bude dosť podobný už spomínanému Parambassis ranga a aj ich odveje nezáujem ľudí do zabudnutia. EÚ predaj takýchto rybiek síce nepovolila, ale Ázia sa za takto znetvorenými, dofarbenými rybkami ide "utĺcť". Človek, snáď, raz dostane rozum a cit pre všetko živé...

(šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.2.2015 08:41 | 0 komentárov | 7053x


www.aquabooks.cz zoochov.cz