Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Rhacodactylus auriculatus Bavay, 1869

ATLAS

Animalia
Chordata
Reptilia
Squamata
Gekkonidae
Rhacodactylus
Synonymum:
Platydactylus auriculatus, Terra typica: Mont d' Or, Nová Kaledónia
Ceratolophus hexaceros BOCAGE, 1873, Terra typica: Nová Kaledónia

Výskyt: stredná až juhozápadná Nová Kaledónia (Grande Terre), kde obýva prevažne suchý buš. Tu sa vyskytuje na 3-4 m vysokých stromoch s niekoľkými kmeňmi, na ktorých sedáva do výšky 1,5 až 2 m hlavou smerom k zemi. Počas dňa sa ukrýva na zemi pod napadaným lístím podobne ako aj pri chove v teráriu ak má tú možnosť.


Portrét

Popis: Rhacodactylus auriculatus (v preklade druhový názov znamená malouchý) je jedným z najmenších, pritom ale masívne stavaných zástupcov rodu. Celková dĺžka je uvádzaná od 20 do až 25 cm, hmotnosť sa pohybuje od 45 do 60 g, pričom samica pôsobí menším dojmom. Druh má silno chápavý chvost (túto vlastnosť má aj kratší regenerát), ktorý sa hneď za samotným telom nápadne zužuje. Hoci všetky prsty sú vybavené nedelenými priečnymi prísavnými lamelami, tento druh sa len s námahou udrží na hladkej ploche. Mnou chovaný jedinec sa skôr zdržoval na konároch, pričom na skle sa nedokázal udržať. Dúhovka oka je mramorovaná, sivomodrá až svetlo modrá. Sfarbenie je veľmi variabilné.
U tohto druhu sa v chovoch rozlišujú 4 farebné fázy: mramorovaná – hnedé až hnedočierne vlnité priečne pruhy na sivobielom, sivohnedom až béžovom základe

pruhovaná – dvojica tmavých laterálnych pozdĺžnych pruhov začína u šiji a pokračuje až na chvost, pričom po celej svojej dĺžke ich lemuje hnedá až červenavo sfarbená mediálna oblasť medzi nimi, základná farba je podobná

sieťová – na obdobnom základe je hustá hnedá až čiernohnedá sieťovitá farba bez pruhov

červená – čokoládovo hnedé sfarbenie bez tmavej kresby


Detail sfarbenie kože a jej štruktúry

Rozlíšenie pohlavia: Dospelý samec má pri pohľade z ventrálnej strany rapídne zväčšený koreň chvosta v mieste uloženia hemipenisov.

Potrava: Analýza obsahu žalúdkov voľne sa vyskytujúcich jedincov poodhalila, že dáva prednosť lovu hmyzu, pavúkovcov a menších stavovcov (dokonca bol zaznamenaný aj kanibalizmus). V teráriu chovaného jedinca som kŕmil hmyzom (Acheta sp., Blaberus craniifer, Blaptica dubia, od jari až do jesene som mu podával aj nasmýkaný lúčny hmyz, sarančatá). Potravu som dopĺňal o myšie holíčatá. Mnou chovaný jedinec síce odmietal prijímať mäkké prezreté ovocie (banány, ovocné kaše, smotanové krémy), ale podľa skúsenosti iných chovateľov ich nimi chované jedince prijali. Samica dobre prijíma aj drvené vaječné škrupinky.


Typická poloha hlavou dolu

Chov: Pre chov (1,1 alebo 1,2) je vhodná nádrž orientovaná na výšku (napr. 50x70x50 cm /d x v x š/), vybavená zadnou stenou prípadne aj boky z kôry alebo korku. Ako podklad slúži rašelina s pieskom alebo jemný piesok v dostatočnej vrstve a lístie, aby tu mohla samica klásť svoju znášku. Vybavenie terária tvoria silnejšie vertikálne a horizontálne umiestnené konáre s drsnou kôrou, kusy kôry a korkové duté konáre tak, aby sa v nich mohli gekóny cez deň schovávať a mali pocit bezpečia. V prípade osadenia živými rastlinami sa snažme vyberať len tie silnejšie a odolnejšie. Pri spoločnom chove pozor na možnú dominantnosť niektorej zo samíc, kedy druhú samicu utlačuje. V prípade, že nemáme k dispozícii dostatočne veľkú nádrž, chováme len párik. V teráriu udržujeme teplotu cez deň 24 - 29° C, najviac 32° C, v noci 23-26° C, v zime 16-19° C. Vzdušnú vlhkosť dosahujeme denným podvečerným rosením na hranici cez deň 70-75%, v noci 85-90%.


Terárium

Odchov: Samotný odchov tohto druhu nie je problematický a je rozdelený počas celého kalendárneho roka až na pár dlhších prestávok. Samotná kopulácia trvá aj 30 minút. V sezóne dospelé samice (najnižšia hmotnosť na pripustenie samice je 40-45 g) kladú v 5 až 6 znáškach zhruba po tridsiatich dňoch jedno až dve kožovitá vajcia, ktoré zahrabávajú do substrátu. Pri znáške dvoch vajíčok ich samica každé zahrabe samostatne. Inkubácia mimo chovné terárium je ale pre kanibalizmus dospelcov nutná. Pre odloženie znášky možno do terária vložiť aj nádobku s vlhkou rašelinou alebo rašeliníkom. Vajcia o veľkosti 20-28x12-15 mm a váhe 1,8 až 3,6 g opatrne vyberieme, neotáčame nimi a inkubujeme pri teplote 27 - 28° C v plastovej krabičke na inkubačnom substráte (perlit, vermikulit). Pri inkubácii za teploty 27° C sa mladé liahnu za 65-80 dní, pri 26-29° C (priemer 27,5° C) 50-60 dní, pri 28° C iba 42-48 dní, sa liahnu mláďatá o veľkosti 60-70 mm. Tie sa po vyliahnutí lienia a do 14 dní začínajú prijímať potravu. Rozdielne veľké mláďatá je vhodné chovať oddelene. Sú veľmi citlivé na prísun vitamínov a minerálnych látok v potrave. Je vhodné zo začiatku ovocnou zložkou kŕmiť menej, alebo vôbec. Pohlavne dospievajú v jednom roku života.


Rhacodactylus auriculatus sa rád a často aj v teráriu ukrýva v opadanom suchom lístí

Pozn.: Rhacodactylus auriculatus patrí medzi dobre chovateľné gekóny bez špeciálnych nárokov na chov pri dodržaní správnych podmienok.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: Ľubomír Varga, www.sk.collarisweb.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 24.2.2015 07:33 | 0 komentárov | 2242x


www.aquabooks.cz zoochov.cz