Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Chov sarančí

Z mailov našich čitateľov

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, které saranče bych měla zvolit na chov, zda saranče stěhovavé nebo všežravé. A zda stačí tedy teplota 30 -35 stupňůť A kolik se cca vleze do 200 l terária dospělcuť Děkuji za odpověď.

Nikola

Odpoveď redakcie časopisu VIVARISTA.sk:
V našich chovoch sa stretávame s dvomi druhmi sarančí. Sarančou sťahovavou (Locusta migratoria) a sarančou všežravou (Schistocerca gregaria), ktorá je vhodnejšia pre začiatočníka. No nemožno ich chovať spoločne v jednej ubikácii. S. gregaria by ovládli celý chov a zlikvidovali by L. migratoria. Oba tieto druhy sú výlučne bylinožravé s veľkým rozmnožovacím potenciálom. Samice znášajú 40-400 podlhovastých vajec, ktoré sú chránené penovým obalom, priamo do pôdy. Samce vábia samice tichým cvrkaním. Oba druhy majú v dospelosti krídla a sú veľmi dobrými letcami.


Locusta migratoria

Na začiatok ich chovu nepotrebujeme veľké množstvo imág, plne mám postačí asi 40 jedincov oboch pohlaví kúpených naraz od jedného zdroja, ktoré sú síce spoločenské, ale neodporúča sa príliš preplňovať ani Vami spomenuté 200 l terárium. Umiestnite do akéhoto insektária síce dosť adultov, ale radšej ich chovajte vo viacerých insektáriách po niekoľkých pároch. Pri kúpe si vyberajme zdravé jedince s rovnými krídlami a zo svetlou kutikulou – jedinec je krátko po zvleku, priamo u chovateľa, než na burze, kde sa môže stať, že predávané jedince (predávané sú zväčša samce a to aj v predajniach) sú v prepravke už dlhší čas a ich stav nemusí byť v poriadku. Namiesto sklenených terárií možno s úspechom použiť aj veľký plastový box, ktorý možno zvnútra vyplniť sieťovinou, záclonovinou a tou zakryjeme box aj zvrchu. Tá poskytuje sarančatám dostatok priestoru pre zvlek a preto nemusíme do vnútra umiestňovať konáre. Ďalším vhodným materiálom na výplň vnútrajšku chovnej nádoby sú papierové platá od vajec. Ohľadom teploty treba spomenúť, že vyššia teplota (25 °C v priestore insektária a aspoň 35 °C u miesta na uloženie znášky je základná podmienka úspešného chovu. Teplotu možno v chovnej nádobe udržovať pomocou žiarovky či iného zdroja ako sú výhrevné káble, výhrevná fólia. Pre insektárium rozmerov napr. 50x50x35 postačuje 60W žiarovka. V prípade, že vykurujeme iným zdrojom, je nutné cez deň aj použiť žiarovku, pretože samce pri kratšom dni v zimných mesiacoch nepária. Samce potrebujú denne aspoň 12 hodín svetla, aby sa párili. Žiarovku ale neumiestnime priamo do ubikácie – tu hrozí riziko popálenia chovných zvierat. Výhrevný kábel tiež umiestnime mimo insektária, aby ho nemohli saranče prehrýzť.


Schistocerca gregaria

Ako základ potravy sa chovateľom osvedčilo seno a čínska kapusta i tráva. Potravu môžu tvoriť aj ovsené vločky, fúkanú ryžu, corn flakes, ovsený a kukuričný šrot, sušené mlieko, obilniny, šalát, naklíčené obilie, mrkva atď. V poslednom čase sa na trhu začalo predávať aj granulované krmivo zo sušených rias, ktorému dokonca saranče dávajú prednosť oproti čerstvej zelenej potrave. Ak budeme podávať dostatok zelenej stravy, napájačku už netreba do nádoby umiestňovať. Dno ubikácie je vhodné ponechať holé. Každopádne musíme zabezpečiť vhodné vnútorné rozčlenenie pomocou šikmých plát od vajec alebo sieťovinou a napr. aj veľkými kusmi stromovej kôry. V opačnom prípade sa nevyhneme výskytu jedincov s chýbajúcimi končatinami a zle narovnanými či až zakrpatenými krídlami. Pri výmene vnútorného zariadenia insektária alebo pri bezprostrednej manipulácii s chovnými jedincami ich počas zvleku nerušme a radšej počkajme, kým sa nebude zvliekať žiadny jedinec. Inak hrozí úhyn práve zvliekajúceho jedinca. Trus a aj nespotrebovanú potravu je nutné často odstraňovať. V chove neudržujme zbytočne vysokú vzdušnú vlhkosť. Saranče preferujú skúr suchšie prostredie a to hlavne pri zvliekaní. Pri vyššej vlhkosti navyše hrozí výskyt plesní, ktoré môžu dokonca aj zabiť chovancov.

(šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 13.2.2015 05:43 | 0 komentárov | 2368x


www.aquabooks.cz zoochov.cz