Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Ing. Marian Stieranka

Akvaristické legendy

S menom tohto banskobystrického akvaristu sa generácie akvaristov mohli stretať na stránkach nášho vtedy jediného akvaristicko-teraristického odborného časopisu, familiárne nazvanom „ATčko“. Tu pôsobil ako člen redakčnej rady v rokoch 1985 až 1991. Od roku 1995 pôsobil aj ako člen redakčnej rady slovenského časopisu Aquatera. Okrem toho sa ale s jeho menom spája aj dlhoročná bohatá akvaristická činnosť i akvaristická história. Nebyť Mariana Stieranku, akvaristika do Banskej Bystrici nezavíta už po roku 1981. Práve on ju totiž iniciuje a zakladá Základnú organizáciu akvaristickú v Banskej Bystrici. Stáva sa zakladajúcim členom a pôsobí v nej ako jej tajomník.


Ing. Stieranka vpravo

V rokoch 1981 až 1997 pôsobí ako člen Komisie akvaristicko-teraristickej Slovenského Zväzu Chovateľov, pričom v rokoch 1984 -1989 ako jej predseda a neustále je verný chovu akváriových rybiek. V jeho chovoch dlhé roky prevládajú živorodé rybky, a v roku 2008 iniciuje a priamo sa podieľa na Medzinárodnej súťažnej výstave bojovníc Betta splendens. Vďaka svojmu záujmu o živorodé rybky sa stáva jedným z prvých členov Slovenského klubu chovateľov živorodých rýb, v ktorom od roku 1987 pôsobí aj ako posudzovateľ živorodých rýb SZCH a v roku 1988 sa stáva medzinárodným posudzovateľom. V rokoch 1999 až 2003 pracuje ako predseda Klubu chovateľov živorodých rýb SZCH a v roku 2004 sa stáva predsedom zboru posudzovateľov živorodých rýb SZCH, kde pôsobí aj v súčasnosti. No Marian Stieranka nezabúda ani na svoju banskobystrickú ZO Akvaristickú, kde sa pravidelne podieľa na organizovaní výstav akváriových rybiek a samotnej činnosti organizácie.

(šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 7.2.2015 11:08 | 0 komentárov | 1834x


www.aquabooks.cz zoochov.cz