Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Korytnačka písmenková a „zápal očí“

Z mailov našich čitateľov

Otázka:
Prajem pekný večer. Chcela by som sa poradiť. Máme 2 korytnačky písmenkové. Jedna je v poriadku, no s druhou sme boli u veterinára. V nedeľu som si u jednej všimla zapálené oči. V pondelok jej pichli injekciu. Vraj jej chýba vitamín A. Dá sa zohnať len čistý vitamín A, alebo len komplex vitamínovť Ako doplniť stravu, aká je najlepšia strava, ako často kŕmiť. Majú cca 4-5 rokov. Na oči dávame aj očnú masť. Vopred ďakujem.

katka183


Odpoveď redakcie časopisu VIVARISTA.sk:
Ďakujeme za Vašu otázku. Avitaminóza sa u vodných druhov korytnačiek prejavuje aj Vami uvedenými opuchmi očí, pričom tie sú pokryté svetlými vodnatými kožnými blankami. V prípade, že sú oči u korytnačiek sfarbené do červena, nejde o avitaminózu, ale o reakciu na studenú a znečistenú vodu. Mnohokrát sa oba tieto javy spoja v jeden, preto je dôležité si všímať všetky príznaky ochorenia. Skutočnosť, že naša korytnačka je chorá si pozorný chovateľ dokáže všimnúť takmer okamžite. Zvláštne správanie sa, nechuť prijímať potravu, ktorú pred tým s chuťou prijala, zmena vonkajšieho rázu na očiach a zmäknutie panciera - to sú niektoré z prvých príznakov ochorenia. V poslednej dobe akoby prevažovalo ochorenie zápalu očnej žľazy, čo je spôsobené predovšetkým zlou zoohygienou (špinavá a studená voda), ale aj avitaminózou. Spočiatku je najskôr len jedno oko opuchnuté a za krátky čas sa pridruží aj apatickosť a nechuť prijať potravu. Korytnačka sa zdržuje najčastejšie vo vode a až samotný chovateľ môže (musí) zasiahnuť. Ak je len jedno oko zlepené a korytnačka ešte prijíma akú - takú potravu, treba okamžite zasiahnuť. Najrozumnejšie je, keď dáte korytnačku do plátenného sáčku, či väčšieho kusu látky a zoberiete ju rovno k veterinárovi. V prípade, že je to nemysliteľné (je víkend atď.) môžete svojmu zverencovi pomôcť nasledovne: Korytnačku umiestnite oddelene od iných jedincov (aj od iných druhov vodných korytnačiek), udržujte ju v teple a zvýšte teplotu vody a vzduchu na 28 - 30 °C, ktorej teplotu určíte teplomerom a ako náhle táto teplota klesne, nalejte novú teplú vodu. Celkom nový spôsob ošetrenia chorej korytnačky je síce dosť neveriacky prijímaný (aj ja som sa prvý krát veľmi čudoval), ale kolega MVDr. Knotek z VŠV Brno odporúča aj vodnú korytnačku v takomto stave umiestniť na úplné sucho (len občas jej pancier a kožu okrem hlavy navlhčiť vodou) a na choré a preventívne aj do zatiaľ zdravého oka naniesť či skôr vtrieť bórovú či framikoinovú masť. Ak by táto masť prišla do priameho a dlhodobého styku s vodou, mohlo by sa stať, že dôjde k jej vyplaveniu či strate účinnosti na zviera. Dlhodobé neprijímanie potravy, kedy je spravidla už aj druhé oko zapálené, vyrieši injekčná dávka Calciumu do stehna zadnej končatiny. Množstvo jednotiek Calciumu na kg ž.v. musí však určiť veterinár podľa živej hmotnosti zvieraťa. Pri úzkostlivom dodržaní liečebných postupov určených veterinárom by malo v priebehu niekoľkých týždňov dôjsť k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu korytnačky. V prípade, že chovateľ príliš dlho váhal a včas nezahájil liečbu chorého zvieraťa, častokrát také zvieratko vďaka svojmu chovateľovi navždy oslepne a občas aj uhynie.



Pri boji s touto avitaminózou mláďat korytnačiek sa nám osvedčilo aj podkožné podanie injekčného prípravku Axetocal v dávke 30 000 m.j. (asi 0, 3 ml prípravku) vitamínu A u veľmi malých asi 7 cm – vých korytnačiek. Axetocal aplikujeme prvý, desiaty a dvadsiaty deň. Pre väčšie jedince sa táto dávka jednorázovo zvýši na 100 000 m. j. (1 ml) na 100 g živej váhy. V tomto prípade sa zlepšenie stavu postihnutého zvieraťa prejaví až po niekoľkých dňoch po aplikácii.

Veľmi podobný priebeh má rachitída, teda odvápnenie kostí. Často krát je to sprievodná choroba predchádzajúceho ochorenia, a to platí aj opačne. Pri rachitíde najskôr zmäkne plastrón (spodná časť panciera) a napokon aj karapax. Tejto chorobe sa dá celkom ľahko predísť zahrnutím do potravy korytnačky kŕmne zvieratá ako ryby, dážďovky, ulitníky a dostatok priameho slnečného žiarenia. Ako náhle je vonku už teplo, stačí korytnačku umiestniť najlepšie do umelohmotnej nádoby (sklo pohlcuje veľkú časť ultrafialového žiarenia) naplnenej vodou aj so súšou (pričom treba dbať aj na tieň). Nádobu takto zariadenú môžeme takmer denne umiestňovať pod našou kontrolou na balkón. Podmienkou však je teplé letné počasie.
Každopádne ide o poruchy látkového metabolizmu, kam zaraďujeme aj Avitaminózy. U Vašich korytnačiek ide s najväčšou pravdepodobnosťou o ne. Prejavuje sa zápalom očných spojoviek, rohovky a vnútornej časti gule tieto stavy sa často končia slepotou.

Odporúčam Vám aplikovať vitamín A, lokálne aplikovať výplachy Ophtalom alebo 3% roztokom bórovej vody. Celkove aplikujeme Combinal A. Pri hnisavých výtokoch používame Ophtalmoframykoin ung. Súčasne sa odporúča perorálne aplikovať vitamíny D3, E, C a B - komplex na podporu organizmu. Vitamín A je dôležitý pre normálnu funkciu videnia, kože, pečienky, zabezpečuje fyziologickú funkciu, udržanie normálneho stavu výstelky sliznice, poruchy na slizniciach, zvlášť na sliznici viečok a rôznych žliaz, ovplyvňuje činnosť štítnej žľazy, ktorá reguluje zimný spánok. Porucha sliznice viečka sa prejavujú zoslabnutím epitelu a jeho rohovatením. Ochorenie začína zápalom sliznice viečok, neskoršie sa objavuje zhrubnutie sliznice, v konečnom štádiu sa viečka k sebe priblížia natoľko, že postihnutý jedinec vôbec nevidí. Sliznica viečok je málo elastická.



Histologickým vyšetrením sa dá preukázať metaplácia buniek Harderovej žľazy. Cylindrický epitel je nahradený viacvrstvovým rohovatejúcim epitelom. Zrohovatené bunky sú vylučovane a miešajú sa so slznou tekutinou, v ktorej sa môžu nachádzať zápalové bunky. Tieto zhluky bielych buniek sú uložené tak, že presvitajú cez edematózne presiaknuté viečka. Tieto príznaky sú sprevádzané celkovým zhoršením zdravotného stavu: somnolenciou (letargickou ospalosťou), inapetencií (nechutenstvom) a katarom slizníc tráviacich orgánov. Nedostatok tohto vitamínu spôsobuje zastavenie rastu mladých zvierat, ochorením očných spojiviek a rohovky a znižuje odolnosť proti rôznym ochoreniam. Terapia vitamínom A vedie v nekomplikovaných prípadoch, kde zviera ešte normálna príjmu potravu, k regenerácii epitelu v priebehu 14 - 17 dní, pričom sčervenalosť očného okolia sa za niekoľko dní stráca. U ťažších prípadoch, kde zviera už nežerie je možné opakovať terapiu vitamínom A po piatich až šiestich týždňoch, aby nehrozilo nebezpečenstvo predávkovania. Je však nutné pacienta udržovať v dobrej kondícií a prognózu stanoviť opatrne. Považujeme za optimálnu liečbu dávku 60 000 - 120 00 medzinárodných jednotiek na 1 kg hmotnosti. Niektoré literárne údaje sa domnievajú, že najvhodnejšia je jednorázová aplikácia vitamínu A v dávke 100 000 IU/kg. Všetko by ste ale mali konzultovať so svojím veterinárom, ktorý by mohol stanoviť presný a požadovaný liečebný postup.

K Vašej otázke ohľadom potravy:
Pozrime sa, čím sa živia malé korytnačky vo svojej domovine: malé rybky, ulitníky, vodný hmyz alebo hmyz, ktorý padne na vodnú hladinu, rastlinky rodu Elodea, dážďovky (ktoré obsahujú veľa dôležitého vápnika), rôznymi vodnými bezstavovcami.
Toto všetko môžeme ponúknuť mladým korytnačkám i v domácnosti. A tie rôzne granule, čo dostať kúpiť v obchodoch možno dať korytnačkám ako zákusok. Mnohé z nich obsahujú množstvo dôležitých vitamínov a minerálií (o tom sa presvedčte na ozname v alebo na krabici od nich) a tak s nimi možno nahradiť časť potravinovej skladby jedálničku korytnačkám. Ale nie nimi kompletne vykryť celú potravinovú zložku!



Aj pri korytnačkách platí, že s potravou treba experimentovať a to, čo chutí jednej, nemusí už druhej. Poviete si, že jemu sa dobre píše, že kŕmiť živou potravou, ale dá sa i táto nahradiť niečím podobným v domácich podmienkachť Všetko sa dá. Dážďovky nazbierate takmer všade, len pred skŕmením ich pre istotu preperte vo vode (studenej) a vytlačte obsah čreva, veľké dážďovky možno nakrájať na menšie kúsky, malé rybky odporúčam omráčiť, pretože mláďatká korytnačiek sa vo väčšine prípadov boja pohybujúcich sa živých rýb, rybky možno nahradiť aj rybím filé, ale po nakŕmení voda v akvateráriu určite bude “voňať”, okrem vodných akváriových (!) slimákov (nie z prírody) možno ponúknuť aj kúsky vaječnej škrupiny a sépie, ako hmyz možno naservírovať muchy, koníky, svrčky a múčne červy či malé šváby. V období rojenia chrústov možno aj ich skŕmiť, ďalej možno ponúknuť živé či mrazené dafnie, gammarus, patentky a nitenky, ako rastlinná strava sa môže vyskúšať aj sparený šalát resp. iná zelenina a niekedy príjme korytnačka aj ovocie, je to však individuálne.

(šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 6.2.2015 09:35 | 0 komentárov | 3799x


www.aquabooks.cz zoochov.cz