Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

O najstarších nálezoch hadov zo Spodnej Kriedy

Doteraz sa najstaršie známe fosílie hadov našli v 100 miliónov rokov starých usadeninách (Vrchná Krieda), a sú morfologicky aj fylogeneticky rôznorodé, čo naznačuje, že hady prekonali oveľa skôr svoj vývoj, než ako sa doteraz predpokladalo.
Paleontológovia majú v rukách jasné dôkazy v podobe skamenelín, ktoré doteraz uznávané poznatky o vývoji hadov prehlbujú o ďalších 70 miliónov rokov do obdobia až Spodnej Jury a Spodnej Kriedy. Tieto fosílie hadov dokazujú, že medzi vtedajšími a terajšími druhmi hadov nebol až tak veľký rozdiel ako sa doteraz predpokladalo. Majú zakrivené zuby, rozoklaný jazyk a ďalšie znaky súčasných hadov. Paleobiogeografia týchto tzv. raných hadov je veľmi zložitá a rôznorodá, čo naznačuje, že hady podstúpili prispôsobivosť vtedy sa výrazne meniacim biotopom v oveľa ranejšom období, než ako sa myslelo.


Na ilustráciách vľavo hore Portugalophis lignites (Vrchná Jura) na strome ginko, ktorý sa našiel v uhlí v Guimarota, Portugalsko; vpravo hore Diablophis gilmorei (Vrchná Jura) z Fruita v Colorade; dolu Parviraptor estesi (Horná Jura/Spodná Krieda z vápenca Purbeck, Swanage, Anglicko.
Ilustrácie: Julius Csotonyi

Michael W. Caldwell, Randall L. Nydam, Alessandro Palci and Sebastián Apesteguía. 2015. The Oldest Known Snakes from the Middle Jurassic-Lower Cretaceous provide insights on Snake Evolution. Nature Communications. 6.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 29.1.2015 09:42 | 0 komentárov | 1253x


www.aquabooks.cz zoochov.cz