Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Phyllomedusa bicolor (Boddaert, 1772)

ATLAS

Animalia
Chordata
Amphibia
Anura
Hylidae
Phyllomedusinae
Phyllomedusa

Výskyt: pralesy Južnej Ameriky (S Bolívia, Z a S Brazília, JV Kolumbia, V Peru, J a V Venezuela, kde žije arborikolným spôsobom života s nočnou aktivitou

Rozlíšenie pohlavia: Samec dosahuje 91-103 mm., samička až 111-119 mm

Zvukový prejav: Hlas samca



Potrava: Týmto majestátnym žabám možno podávať ako potravu primerane veľký druh hmyzu (svrčky, šváby, saranče atď.), ktorý pred podaním poprášime vitamínovo-minerálnym doplnkom. Ako občasné spestrenie kŕmnej dávky možno skrmovať aj jedno dňové holíčatká myší. Potravu podávame dospelým denne, pričom ako kŕmna dávka nám poslúži 4 až 6 jedincov hmyzu. Mladé jedince kŕmime menším druhom hmyzu a denne. V zásade platí, že podávaný druh hmyzu alebo inej zložky potravy by nemal byť väčší, než ako je šírka hlavy žaby. Tento druh má sklon k obezite, preto by sme nemali prekrmovať.



Chov: Tieto veľké, plaché žaby chováme v dostatočne priestrannom pralesnom teráriu s dostatočným priestorom na pohyb. Vzhľadom na to, že Phyllomedusa bicolor rada lozí, skáče je potrebné zariadenie terária vyberať dostatočne pevné, stabilné. Nezabudnime na umiestnenie vhodných konárov, koreňov, nejedovatých rastlín s dostatočne pevnými listami. Vhodné je použiť zadnú i bočné steny terária obložené stromovou kôrou. Na dno môžeme položiť rašelinu zmiešanú s uschnutým lístím, vyššiu vrstvu rašelinníku, mulčovaciu kôru, ale aj hygienické mokré obrúsky. Nevyhnuté je nielen časté rosenie vlažnou vodou, ale aj dostatočne priestranný bazén s často menenou vodou. Častým rosením či umelou hmlou sa snažme udržovať vlhkosť okolo 60-70%.
Osvetľovacie teleso je vhodné umiestniť mimo samotného terária (riziko popálenia chovancov), ale pomocou neho sa snažme udržovať dennú teplotu na 25 – 26 ºC a nočnú na 21ºC. Vhodné je vytvoriť v teráriu aj chladnejšie miesto s nižšou teplotou. Mladé jedince vyžadujú UVB osvetlenie na úrovni zloženia 2 – 3% pre ich zdravý rast, u dospelých je to až 5% UVB.



Pozn: Phyllomedusa bicolor je druh známy aj svojou jedovatosťou. Práve tento druh žiab používajú niektoré domorodé kmene k výrobe biologicky aktívnych peptidov. Sekrét ich kože totiž obsahuje deltorphin, deltorphin I, II a deltorphin dermorphin. V prípade kontaktu s kožným sekrétom z P. bicolor sa dostavia popáleniny, bolestivé hnačky, vracanie a celkový kolaps. Ľudia z kmeňa Mayoruna si sušený kožný sekrét úmyselne aplikujú do rán na svojom tele a tým si vyvolajú bolesť i žalúdočné ťažkosti, ktoré ich majú počas lovu na zver ponechať v stave bdelosti.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.1.2015 09:25 | 0 komentárov | 2658x


www.aquabooks.cz zoochov.cz