Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Lysmata amboinensis (De Man, 1888)

ATLAS

Animalia
Arthropoda
Crustacea
Malacostraca
Decapoda
Caridea
Hippolytidae

Nesprávny názov: Lysmata grabhami (tento druh je blízko príbuzný s L. amboinensis, vyskytuje sa v Atlantickom oceáne a líši sa od L.amboinensis predovšetkým odlišným sfarbením chvostovej plutvičky

Veľkosť: 5 – 6 cm
Teplota vody: 22 - 27°C (optimum je 25°C)
pH: 8,1 – 8,4
Tvrdosť vody: 3 - 15°dGH

Výskyt: tropický pás Indického a Tichého oceánu, kde sa vyskytuje v hĺbkach pod 20 m na pevnom podklade a často vo veľkých skupinách jedincov rovnakého druhu. V prírode je to druh plniaci funkciu „čističa“ rýb od parazitov. Aj pri chove v akváriu je to vyhľadávaný „čistič“ pre jeho osádku.

Rozmnožovanie: Ide o hermafrodita, u ktorého po určitú etapu svojho života výrazne prevažuje jedno pohlavie. V akváriu, ak sa v jednej nádrži chová aspoň po dva jedince, sa pravidelne objavujú vajíčka. Samica nosí znášku zelených vajíčok pod zadočkom, ako to poznáme u rakov či krabov, asi 2 až 3 týždne. Larvy sú menšie než 1mm a stávajú sa okamžite korisťou spoločne chovaných koralov, planktonožravých rýb a mnoho lariev skončí svoju životnú púť v odpeňovači a čerpadle. Problémom ich odchovu je ale takmer 100% mortalita mladých. Zatiaľ nevedno, čo je jej príčinou (či nedostatok jódu, potreba nám nedostupného rozsahu planktónu, stopové prvky atď.). Akvaristi, snažiaci sa odchovať tento druh krevety, odlovili dospelého jedinca s vajíčkami do samostatnej nádrži, vypli čerpadlá a odpeňovač, ponechali funkčné len slabé vzduchovanie. Samičku okamžite po vypudení mladých (zväčša sa to odohráva do 20 minút po zhasnutí svetiel nad akváriom a za súmraku) odlovili a skúšali ich odchovať na zelenej vode a na vírnikoch. Larvy sa pravidelne zvliekali do veľkosti asi 1cm a po mesiaci nastal ich úhyn.



Chov: Tento morský druh krásne sfarbenej a často vyhľadávanej krevety chováme v aspoň 200 l akváriu bez prítomnosti dravých druhov živočíchov (napr. rod Pterois). Lysmata amboinensis je nenáročný a nebojácny druh veľmi často dovážaného druhu krevety, ktorého je vhodné chovať vo väčšej skupinke. Jednotlivo chovaný jedinec zvykne byť veľmi plachý. Novo získaného jedinca je potrebné opatrne a postupne uvykať na vodu v novom akváriu. V opačnom prípade tento druh zvykne šokovať. Rovnako sa snažme vyhnúť prudkým zmenám v chemizmu morskej vody, predovšetkým v slanosti vody (ideál je 1,020 - 1,024 g/cm3), neznáša ani vysoké koncentrácie dusíkatých látok a je to druh citlivý na meď. Tak ako iné druhy sladkovodných krevetiek, aj tento druh sa približne každých 6 týždňov v úkryte zvlieka. Vtedy sa odporúča do vody pridať malé (1 ml/denne pri obsahu akvária 160 l) množstvo jódu, ktorý je potrebný k vytvoreniu nového panciera.

Potrava: Ide o všežravca, ktorý pri kŕmení vločkami určenými pre morské živočíchy dokáže potravu zbierať aj v obrátenej polohe bruchom hore po hladine vody v akváriu.

Pozn.: Ide o cenovo pomerne dostupný druh, ktorého chov zvládne aj začiatočník. Okrem tohto druhu sa v akváriách občas vyskytnú iné druhy kreviet tohto rodu a to Lysmata debelius, Lysmata kükenthali, Lysmata wurdemanni, ktoré za určitých podmienok možno chovať spolu v jednom akváriu.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 21.1.2015 09:20 | 0 komentárov | 2645x


www.aquabooks.cz zoochov.cz