Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Prvá zmienka o Trigonostigma somphongsi (Meinken, 1958), kriticky ohrozenom druhu z Thajska

Populácia kriticky ohrozeného druhu rybky Trigonostigma somphongsi (Meinken, 1958) bola objavená v ryžovom poli Bangpakong Basin, Nakhon Nayok Province v centrálnom Thajsku. Tu obýva záplavové územia.
Bol to prvý záznam tohto druhu v jeho prirodzenom prostredí od jeho popisu Meinkenom v roku 1958. Podľa pozorovania vo voľnej prírode sa má za to, že tento druh podstupuje sezónnu migráciu, kedy sa sťahuje v období dažďov od júla do novembra mimo hlavného toku rieky, s kade počas obdobia sucha migruje späť do hlavného toku.



Trigonostigma somphongsi sa vyskytuje na lokalitách spoločne s Rasbora borapetensis, Amblypharyngodon chulabhornae a Boraras urophthalmoides i T. somphongsi.

Nidsaraporn Petsut, Nonn Panitvong, Sitthi Kulabtong, Jirawaeth Petsut & Chirachai Nonpayon. 2014. The First Record of Trigonostigma somphongsi (Meinken, 1958), A Critically Endangered Species, in its Natural Habitat of Thailand. Biodiversity Journal. 5(4): 471-474.

Baillie J.E.M. and Butcher E.R., 2012. Priceless or Worthless ť: The World’s Most Threatened Species. Zoological Society of London, 112 pp.

Photo: N. Panitvong
Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 20.1.2015 07:46 | 0 komentárov | 2030x


www.aquabooks.cz zoochov.cz