Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Budapeštianske Vivárium z „druhej strany“

Vivarista na cestách (Článok sme publikovali pred 8 rokmi)

Pre svoju dobrú polohu a tým pádom aj dostupnosť je ZOO Budapest pre našinca vari najčastejšie navštevovanou zahraničnou záhradou.
Mne sa ju podarilo navštíviť už niekoľkokrát a zakaždým som objavil nový prírastok v novo koncipovaných ubikáciách. Vďaka ochote priateľa László Sasváriho, ošetrovateľa plazov a znalca korytnačiek, sa mi podarilo nazrieť aj do priestorov, kde sa „obyčajný“ návštevník asi sotva dostane.
„Vďaka“ Laciho špecializácii sa pomerne rozsiahle priestory za výstavnými teráriami premenili na domov desiatok druhov predovšetkým vodných korytnačiek.

V niekoľkých akvateráriách boli umiestnené chovné skupinky klopaviek druhov Kinosternon flavescens, Kinosternon bauri, Sternotherus odoratus a Sternotherus minor. Nechýbali ani Cuora flavomarginata a Cuora galbinifrons.
Veľké pralesné terárium obýval mladý párik korytnačiek Indotestudo elongata a nezvyčajne mohutné exempláre Geoemyda spengleri. Medzi nádržami na betónovej dlážke sa prechádzali veľké exempláre korytnačiek uhoľných (Geochelone carbonaria), korytnačky žltohnedé (Testudo graeca graeca) a korytnačky žltočierne (Testudo marginata). V ostatných depozitných teráriách bolo k videniu aj niekoľko druhov užoviek z okruhu rodu Elaphe - Elaphe schrencki, Elaphe dione či Pantherophis alleghaniensis.


Pantherophis guttatus


Geochelone carbonaria, Foto: Martin Broniš

Asi desať minút pešej chôdze od objektu Vivária sa nachádzala prízemná budova, v ktorej pivničných priestoroch sú upravené štyri rozsiahle chovne. Prvá z týchto miestností slúžila na chov kŕmneho hmyzu (rôzne druhy švábov, svrčkov, múčnych červov a lariev vyjačky moľovej).
Podľa slov môjho sprievodcu sa tu mal nachádzať aj voľne chovaný samec gekóna obrovského (Gekko gecko), ale šťastie nám neprialo.

V druhej miestnosti, ktorú tvorilo niekoľko desiatok terárií a akvaterárií bola umiestnená veľká skupina agám kočinčínskych (Physignathus cocincinus), pričom mohutný chovný samec bol chovaný voľne v miestnosti. V ostatných teráriách boli Chalcides ocellatus, Hemisphaeriodon gerrardii, Phelsuma madagascariensis, Hemitheconyx caudicinctus, Tarentola neglecta, Pantherophis gttatus, Boa constrictor, Python molurus pimbura a ďalšie druhy. Neveľkú ubikáciu obývala aj veľmi hryzavá klopavka Claudius angustatus. Až 13 cm veľký samec Kinosternon subrubrum a jemu podobný Kinosternon flavescens i Kinosternon scorpioides a Kinosternon leucostomum dopĺňali kolekciu korytnačiek v tejto miestnosti. Vo svetle baterky sa nám podarilo objaviť gekóna Gekko petricolus, ktorý sa tu „vyskytuje“ už po niekoľko rokov.


Python molurus pimbura


Boa constrictor


Physignathus cocincinus


Hemitheconyx caudicinctus


Kinosternon leucostomum leucostomum samec

V tretej miestnosti sa nachádzali karanténne a odchovné nádrže. V inkubátoroch boli v čase našej návštevy uložené znášky gekončíkov nočných (Eublepharis macularius) a užoviek červených. V jednej z nádrží sa práve zvliekal veľký, dospelý samček chameleóna obyčajného (Chamaeleo chamaeleon) a v niekoľkých odchovniach sme videli gekončíky nočné a agamy Laudakia stelio či Pogona vitticeps.


Pogona vitticeps

Štvrtá miestnosť bola opätovne zasvätená korytnačkám. Len niekoľko hodín staré mláďatko kajmanky dravej (Chelydra serpentina) nám svojou krotkosťou vôbec nedávalo najavo, aký hryzavý tvor z neho neskôr vyrastie. Ozdobou však bola dvojica mláďatiek Chelodina longicollis, ktoré sa podarilo získať Lacimu iba pred niekoľkými týždňami. Hady tu zastupoval dospelý párik Python regius.


Python regius

Do ďalšieho kráľovstva, ktorý bol domovom niekoľkých desiatok druhov korytnačiek a dobrovoľným „poddaným“ náš hostiteľ László Sasvári, sme došli za úplnej tmy. Poschodový, trochu ošarpaný panelák neprezrádzal čo skrýva vo svojich útrobách. Jednoducho zariadená izba so stenou akvaterárií, lôžko a veľká knižnica plná odbornej literatúry, písací stolík s lampou. Pelodiscus sinensis, Apalone ferox, Apalone spiniferus, Kinosternon flavescens, Mauremys mutica, Macroclemys temnickii, Platysternon megacephalum megacephalum, Graptemys barbouri, Siebenrockiella crassicollis, Lissemys punctata, Podocnemis sextuberculata, Podocnemis unifilis, Chelus fimbriatus, Phrynops g. geoffroanus, Platemys platycephala…tvorili hlavný inventár tejto neveľkej izby. Okrem nich tu László chová aj ďalšie druhy predovšetkým vodných korytnačiek, na ktoré sa špecializuje a o ktorých popísal nejeden odborný článok a knihu.


Chelus fimbriatus


Kinosternon bauri


Kinosternon leucostomum postinguinale samica


Kinosternon leucostomum postinguinale samec


Kinosernon subrubrum subrubrum


Sternotherus (Kinosternon) minor minor

„Toto nie sú všetky korytnačky, ktoré mám vo svojom chove zastúpené. Ostatné druhy sú umiestnené v chovoch mojich kamarátov a kolegov, pretože som ich už nemal kde umiestniť. Koľko ich vlastne mámť Neviem…“, reagoval László na moju otázku na celkový počet ním chovaných korytnačiek.

A ako poznám László Sasváriho, ďalšie druhy vodných ale aj suchozemských korytnačiek opätovne nájdu svoj domov v jeho nádržiach.

Materiál je publikovaný v pôvodnej forme
Text: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk, ak nie je uvedené inak

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.1.2015 05:56 | 0 komentárov | 7123x


www.aquabooks.cz zoochov.cz