Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Turecko, 1992, WWF, čistá

Vivaristika na známkach

Orientom precítená krajina, akou je Turecko vydala v roku 1992 tematickú kolekciu morských korytnačiek. Tá zobrazuje dva druhy v hodnotách 1000 a 1500 TL, zoradené do série, čiže každý druh je zobrazený na dvoch známkach. Okrem toho sa na nich nachádza aj znak organizácie WWF, nápis Posta PULU, vedecký názov korytnačky a aj anglický názov i ich autor (H. Billur) a nápis Devlet Basimevi.
Kolekcia je vydaná v podobe bloku, pričom na bokoch je nápis Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Postalari a Dünya Cevre Günü.

Turecko leží na Maloázijskom polostrove a na juhovýchodnej časti Balkánskeho polostrova. Prevažná časť krajiny patrí k Ázii a menšia k Európe. Oddeľuje ich prieliv Bospor a Dardanely a Marmarské more. Turecké brehy obmýva niekoľko morí. Na severe je to Čierne more, na západe Egejské a Marmarské a na juhu Stredozemné more. Turecko susedí s viacerými krajinami. V európskej časti susedí s Bulharskom a Gréckom. V ázijskej časti má spoločné hranice s Gruzínskom, Arménskom, Azerbajdžanom, Iránom, Irakom a Sýriou.

Turecko je pomerne hornatá krajina. Nížiny sa nachádzajú iba v európskej časti. V ázijskej časti je veľká časť územia rozložená na náhornej plošine, obklopenej pohorím Pontus a Taurus. Obidve pohoria dosahujú výšku medzi 3 až 4 tisíc metrov nad morom. Najvyšší vrch Turecka Veľký Ararat sa nachádza v Arménskej vysočine. Jeho nadmorská výška je až 5.165 m. Pobrežie Turecka je tvorené väčšinou strmými zrázmi a je výrazne členité. Príjemné pláže sa vyskytujú hlavne na pobreží Egejského mora a v južnom Turecku pri Stredozemnom mori.
Politicky sa Turecko člení na provincie a tie sa ďalej delia na kraje.

Rozloha: 779.452 kilometrov štvorcových

Počet obyvateľov: 65 mil. obyvateľov

Obyvateľstvo sa skladá prevažne z Turkov a národnostných menšín, z ktorých najväčšie zastúpenie majú Kurdi. Ostatné menšiny tvoria Arabi, Čerkesi, Gruzínci, Gréci, Bulhari a ďalšie národnosti. Prevažná časť obyvateľstva sa hlási k islamu, ale časť vyznáva kresťanstvo a židovské náboženstvo.

Hlavné mesto: Ankara

Mena: TRL. alebo len TL. - Turecká líra

Prvé zmienky o osídlení Turecka sa datujú od 7. tisícročia pred n.l. Okolo r. 2000 pred n.l. prichádzajú na územie Turecka Chetiti, ktorí sa zaslúžia o materiálny rozkvet celej oblasti. Kultúrne sa Turecko rozvíja aj vďaka krétskej a mykénskej kultúre z neďalekého Grécka. Bohužiaľ ďalšie prenikanie kultúry zastavila trójska vojna. O ďalšie konflikty sa postarali obyvatelia Perzie z dôvodu veľkej rozpínavosti. Do zápasu o územie Turecka sa pridali aj Rimania, ktorí tu budovali svoje provincie. Významnú premenu zaznamenala Byzancia za vlády cisára Konštantína Veľkého, ktorý vybudoval Konštantinopol. V tomto meste dodnes stojí nádherný chrám Hagia Sofia zo 6. storočia n. l. 11., 12. a 13. storočie je poznačené krížiackymi výpravami. V 15. storočí sa Konštantinopol premenoval na Istanbul a stal sa hlavným mestom osmanskej ríše na najbližších päť storočí. Posledným sultánom osmanskej ríše bol Mehmed VI. V r. 1923 vznikla Turecká republika a hlavným mestom sa stala Ankara. Novodobé dejiny poznačilo obsadenie severnej časti Cypru a niekoľko výnimočných stavov. Dnes sa Turecko snaží o demokratický vývoj. Odráža sa to aj na podpore cestovného ruchu a budovaní turistických centier na Tureckej riviére.

Séria zobrazuje tieto druhy (uvedené podľa údajov na známkach):

Chelonia mydas ( Green turtle) – 1000 TL.
Caretta caretta (Loggerhead turtle) – 1500 TL.







Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 16.10.2007 08:46 | 0 komentárov | 4153x


www.aquabooks.cz zoochov.cz