Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nový portál pre chovateľov suchozemských korytnačiek - www.suchozemskekorytnacky.eu

Vivaristika v sieti

Len pár dní pred Štedrým dňom uplynulého roku sa verejnosti sprístupnil nový slovenský web určený pre všetkých milovníkov a, samozrejme, chovateľov suchozemských korytnačiek. Načasovanie jeho spustenia možno bolo len náhodné, ale v každom prípade si tvorcovia nemohli zvoliť lepší termín. Veď v koľkých prípadoch sa pod vianočným stromčekom ako živý darček objavila práve korytnačkať Nuž, určite ich nebolo málo.



„Stránka www.suchozemskekorytnacky.eu vznikala asi pol roka, na svetlo sveta vyšla oficiálne 15.12.2014“, priblížil zrod stránky pre VIVARISTA.sk pán Zadňan, majiteľ portálu. Ako ďalej dodal, stránka sa zaoberá chovom a poradenstvom suchozemských korytnačiek a na jej vzniku sa podieľalo viacero chovateľov. „Jedným z dôvodov spraviť tento projekt bol fakt, že v zoo predajniach vám veľmi často podávajú nepresné, ba až absolútne zavádzajúce informácie ohľadom stravy pre daný druh korytnačky, jej správneho chovu a s ním potrebných požiadaviek pre korytnačku“, povedal. Pozrime sa teda spoločne na tento nový, zaujímavý a podnetný web.



Po kliknutí na www.suchozemskekorytnacky.eu sa návštevníkovi zobrazí vskutku príjemne ladený portál s typickou grafikou korytnačky v samotnom názve stránky. Tá je ako celok koncipovaná veľmi prístupne a prehľadne. Okrem štvorici ikoniek s odkazmi na ďalšie podstránky (Fórum, Inzercia, Druhy korytnačiek a CITES) sa pred očami návštevníka zobrazí zoznam overených chovateľov korytnačiek a zoznam aktuálne prebiehajúcich teraristických búrz. Každopádne sa pre návštevníka a čitateľa otvárajú štyri možnosti. Buď si klikne na ikonku fórum, kde po položení otázky vám bude na ne hneď aj zodpovedané, čo uvíta iste mnoho chovateľov. Ďalšou možnosťou je preklik na ikonku inzercia, kde sa už teraz zobrazuje mnoho ponúk od chovateľov korytnačiek.



Vari najlepšie je spracovaná podstatná časť tohto portálu a tou sú druhy korytnačiek. Testudo hermanni, Testudo horsfieldii, Testudo graeca, Geochelone pardalis (po novom Stigmochelys pardalis), Geochelone carbonaria (po novom Chelonoidis carbonaria) a Geochelone radiata (po novom Astrochelys radiata), Testudo marginata, Malacochersus tornieri. „Prvou sekciou v ľavom stĺpci na stránke sú Druhy korytnačiek, kde uvádzame 8 podľa nás najčastejšie chovaných suchozemských korytnačiek. Pri každom druhu nájdete základné informácie o pôvode korytnačiek, nechýbajú cenné informácie o charakteristických znakoch daného druhu, pomocou ktorých si dokáže aj úplný začiatočník presne určiť druh, ktorý má pred sebou“, predstavuje nám pán Zadňan svoj portál. Myslím, že vďaka takto precízne vypracovanému prehľadu korytnačiek je daný portál mimoriadne hodnotným dielom. Každý čitateľ si u jednotlivého druhu korytnačky nájde základné informácie, ako má správne metodicky chovať daný druh (terárium, vonkajší výbeh), akú najvhodnejšiu potravu danému podávať, pričom veľmi podstatnou staťou je aj určenie pohlavia korytnačiek či informácie o CITESe. Podsekcia je ukončená aj fotogalériou daného druhu.



Veľmi cenným sú osobné skúsenosti chovateľa či chovateľov konkrétneho druhu korytnačky. Každá z podsekcií je doplnená o mnoho názorných fotografií. V prípade, že daný druh vytvára jednotlivé poddruhy, aj tieto sú tu spomenuté a na ilustráciách či fotografiách presne odlíšené. U niektorých druhov (T. hermanni a T. horsfieldii) nechýba ani krátka vizitka. Tu si dovolím maličkú poznámku: U poddruhov a, samozrejme, aj druhov je rodový názov s veľkým prvým písmenkom, teda napr. Testudo, no druh a poddruh sa píše s malým prvým písmenkom, teda Testudo hermanni hermanni).

Záujemcom o zaobstaranie si nového chovanca je predurčená sekcia „Podľa čoho vybrať korytnačku“. Začínajúci chovateľ si z publikovaných informácií načerpá dostatok vhodných a užitočných rád a to ešte pred samotnou kúpou zvieratka (druhový výber je ale úzko viazaný na 8 už uvedených druhov korytnačiek), dozvie sa, kde sa dá korytnačka kúpiť a na čo si treba pri jej kúpe dať pozor i či je vhodnejšie si zaobstarať mláďa alebo už priamo veľkého jedinca. Nechýba ani pár zásad správneho chovu korytnačiek, ktoré nájdu svoje uplatnenie u mladého či začínajúceho chovateľa. Dobre prepracovanou témou je Potrava. „Nesprávnou stravou môžeme korytnačkám veľmi uškodiť, v niektorých prípadoch až tak fatálne, že po dlhodobom nesprávnom stravovaní môže dôjsť aj k úhynu alebo vážnym zdravotným problémom. Preto sme sa rozhodli uviesť základný a overený jedálniček, či už v letnom (jar – jeseň) aj zimnom (jeseň – zima) období“, približuje pán Zadňan.



Ako ďalej prízvukuje, neoddeliteľnou súčasťou je bývanie korytnačiek, čomu sa venuje sekcia Terária, Výbehy. Záujemca si tu nájde informácie ako by malo byť správne zariadené terárium a aj vonkajší výbeh. Veľmi cennou je fotogaléria, ktorou sa možno pri tvorbe terárií a vonkajších výbehov priamo inšpirovať. Ďalšou dôležitou témou je zimovanie. A to aj u jedincov chovaných ako domáci miláčik. V tejto sekcii sa návštevník portálu dozvie, ako sa správne korytnačka zazimuje a takisto odzimuje. „Nie však všetky druhy korytnačiek sú zimujúce, preto je dôležité vedieť aj tieto informácie“, dodáva pán Zadňan. Veľmi vhodnou a potrebnou sekciou je CITES, keďže väčšina druhov suchozemských korytnačiek podlieha tomuto dohovoru. Čitateľ sa dozvie čo to znamená v praxi, čo všetko je potrebné si k chovu zaobstarať, ktoré druhy predstavovaných korytnačiek patria do ktorej skupiny CITES.



Veľmi podnetnou je aj možnosť si online stiahnuť druhovú kartu a aj využiť ponúknutú pomoc pri jej vyplnení. Vzhľadom na to, že každé zvieratko môže časom ochorieť, veľmi vhodná je sekcia venovaná chorobám korytnačiek. Tu sú spomenuté základné prvky ochorení, ich príznaky a liečba. Nechýba ani príslušná fotodokumentácia. Jednou z posledných sekcií je aj fotogaléria autorom a jeho kolegom chovaných korytnačiek s možnosťou pridania fotiek aj vami chovaných opancierovaných chovancov či ich ubikácií. V prípade akýchkoľvek otázok sa hodí aj možnosť cez systém kontaktovať majiteľov daného portálu.
„Súčasťou nášho projektu je aj facebook-ová stránka www.facebook.com/suchozemskekorytnacky, ktorá je ešte momentálne v začiatkoch. Tu chceme prezentovať fotografie iných chovateľov, takisto riešiť problémy pri chove. Postupne budú súčasťou tejto aplikácie aj súťaže o najkrajšiu korytnačku, kde budú môcť majitelia vyhrať nejakú tú cenu“, približuje plány do ďalších dní pán Zadňan z portálu www.suchozemskekorytnacky.eu.



Ako posledná je sekcia Zaujímavé webstránky, kde už teraz nechýba pár odkazov na príbuzné www, ktoré sa týkajú teraristiky a celkovo zvierat ako takých. Ako na samý záver nášho rozhovoru pán Zadňan dodáva, verí, že sa ich stránka postupom času stane obľúbenou pre začínajúcich a aj pokročilých chovateľov suchozemských korytnačiek a že si v nej každý nájde potrebné informácie. V konečnom dôsledku chce on i jeho kolegovia – spolutvorcovia portálu www.suchozemskekorytnacky.eu len to najlepšie pre korytnačky a ich majiteľov.

Maroš Zadňan a Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 17.1.2015 10:48 | 1 komentár | 6512x


www.aquabooks.cz zoochov.cz