Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Rok 2014 bol v Košickej Zoo významný

Pribudlo mnoho druhov hmyzu i plazov

Koniec kalendárneho roka je spravidla venovaný inventúre. Podobne tomu bolo aj v Košickej Zoo, ktorá vydala správu zaujímavú aj pre nás, vivaristov. V neposlednom rade je to dôvod na prípadnú návštevu tejto východoslovenskej zoologickej záhrady.

Triedu plazov chovaných v košickej zoo reprezentovalo ku koncu roka 28 druhov v počte 77 jedincov. Novinkami sa stali felzumy madagaskarské (Phelsuma madagascariensis grandis), gekóny obrovské (Gekko gecko) a korálovka sedlatá (Lampropeltis triangulum sinaloae). Z priestorových dôvodov ale ukončili chov kajmana okuliarnatého (Caiman crocodilus).
V roku 2014 sme zaznamenali reprodukčnú aktivitu u 4 druhov. Podaril sa im odchov korytnačky močiarnej (Emys orbicularis), ktorú v ZOO odchovali historicky prvýkrát. Azda najväčším chovateľským úspechom nie len v rámci triedy plazy sa stal odchov dvoch mláďat krokodílov čelnatých (Osteolaemus tetraspis). Ide historicky o prvý odchov krokodílov v slovenských zoo za ich takmer 60. ročnú históriu. Po siedmich rokoch potešilo aj narodenie veľhadov kubánskych (Epicrates angulifer).

Z obojživelníkov v roku 2014 chovali iba jeden druh v počte 4 jedince. Boli to listárky červenooké (Agalychnis callidryas).

Ku koncu roka 2014 chovala ZOO Košice vo svojich akváriách 38 druhov v počte 200 jedincov. Novými druhmi sa v tomto roku stali cichlidy Labidochromis hongi, Labidochromis sp. yellow, Pseudotropheus saulosi, Melanochromis johanni, Pseudotropheus socolofi, Melanochromis chipokae, pancierniček Sterbov (Corydoras sterbai), gurama perleťová (Trichogaster leerii), bojovnica pestrá (Betula pendula). Chov ukončili u sumčekov žraločích (Pangasius hypophthalmus), klipky zobcovej (Chelmon rostratus), perutína ohnivého (Pterois volitans), skalárov amazonských (Pterophyllum scalare), ostňovca (Rhinecantus aculeatus), tetry červenej (Hyphessobrycon flammeus) a tetry žiarivej (Hemigrammus erythrozonus). Rozmnožili 5 druhov.

Bezstavovce reprezentovalo 24 druhov v počte 433 jedincov. Novými druhmi sa stali Ricordea sp., Achatina sp., pakobylka diabolská (Peruphasma schultei), pakobylka indická (Carausius morosus), zákernice druhu Platymeris sp., zelené šváby druhu Panchlora nivea, jaskynné cvrčky (Phaeophilacris bredoides), obrovské šváby (Blaberus giganteus) a dve včelstvá včely medonosnej (Apis mellifera). Ukončili chov druhu Cladiella colti. Odchovali niekoľko druhov morských koralov a hmyzu.

Zdroj: http://www.zookosice.sk
Ilustračné foto: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 5.1.2015 12:01 | 0 komentárov | 2537x


www.aquabooks.cz zoochov.cz