Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Karel Polák (*31.10.1912 — †6.3.1987)

Vivaristi, ktorí zmenili svet

Tento československý akvarista sa od svojho útleho detstva úprimne venoval chovu najrôznejších akváriových živočíchov, no hlavnú svoju pozornosť venoval akváriovým rybkám. Tým napokon zostal verný celý svoj život. S časom, ako sa jeho pozornosť o akvaristiku prehlbovala, začal sa venovať aj odbornej akvaristickej literatúre a pestovaniu vodných rastlín. Vďaka tomu bol rozsah jeho odborných vedomostí, praktických poznatkov a skúseností obrovský. To Karla Poláka zaraďovalo medzi významné osobnosti a odborníkov československej akvaristiky.

Pod jeho vedením bola v Prahe na Smíchově v Nádražní ulici pre širokú verejnosť sprístupnená v roku 1955 stála výstava akváriových rýb. Ani tento termín ale nebol náhodný ako by sa mohlo zdať. V Prahe sa v tie dni konala 1.československá spartakiáda, vďaka čomu nebola o návštevníkov núdza. Polák teda nebol len vynikajúcim organizátorom, ale aj autorom odborných článkov a knižiek. Publikoval predovšetkým v už žiaľ zaniknutom odbornom časopise Akvárium Terárium, prednášal a napísal dve knižky, z ktorých tá novšia vyšla v 3 vydaniach. ABC akvaristy je názov knižky, ktorú v roku 1954 vydalo pražské Státní zemědělské nakladatelství a po nej nasledovalo dielo pod názvom Akvaristika. No nebol to len uznávaný akvarista. Významne sa Karel Polák uplatnil aj ako funkcionár, predovšetkým v masových a spoločenských organizáciách Národnej fronty. Od vzniku záujmového krúžku chovateľov akváriových rýb pri ZV KOH Tatra Praha 5 bol jeho predsedom a v tejto funkcii zotrval až do svojho skonu, resp. ako predseda nadväzujúcej základnej organizácie Českého svazu chovatelů. Dlhé roky bol aktívnym členom závodného výboru ROH Tatra v Prahe 5. V januári 1965 sa Karel Polák stal aj prvým predsedom Ústřední odborné komise akvaristů a teraristů Českého svazu chovatelů drobného hospodářského zvířectva. Do tejto doby aktívne pracoval v Ústředním poradním sboru pro akvaristiku vtedajšieho ministerstva školství a kultury.



Húževnatosť tohto človeka nemala hraníc. Pracovitosť, snaha a obetavosť Karla Poláka sú vtedajším súputníkom známe. Tieto jeho vlastnosti boli hlavnou devízou pri namáhavom udržovaní a rozvíjaní stálej výstavy akváriových rybiek, a to aj v období značných hospodársko prevádzkových problémov. Výstavu sa ale vďaka Polákovi podarilo zachovať a dokonca vykonať mnoho nákladných rekonštrukcií a obnov. No ďalšie smelé plány osud prerušil.

S odchodom Karla Poláka odišiel aj veľký kus československej akvaristiky. Zomrel vo veku nedožitých 75 rokov.

Diela, ktoré autor napísal:

Polák, K. 1954: ABC akvaristy. Práce, Praha, 90 pp.
Polák, K. 1986: Akvaristika, 1.vyd. SZN, Praha, 232 pp.
Polák, K. 1989: Akvaristika, 2.vyd. SZN, Praha, 232 pp.
Polák, K. 1991: Akvaristika, 3.vyd. SZN, Praha, 232 pp.

(šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 3.1.2015 10:12 | 0 komentárov | 2602x


www.aquabooks.cz zoochov.cz