Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Cyrtodactylus celatus (Squamata: Gekkonidae: Cyrtodactylus). Gekón, ktorý sa zabudol vedecky popísať

Príbehy sú občas vskutku nezvyčajné. A to aj v oblasti tak zvláštnej, ako sama veda je.
Od roku 1924, kedy Malcolm Smith zbieral a vedecky popisovať najrozličnejšie druhy živočíchov odchytené na Východnom ostrove v súostroví Malé Sundy v Indonézii prešlo veľmi veľa rokov. Akousi zvláštnou súhrou náhod sa zabudlo na vedecký popis tohto drobného endemického gekóna z Timoru. A tak ho až v súčasnosti vedci popísali ako Cyrtodactylus celatus sp. nov. Druhový názov "celatus" plne zodpovedá tomuto príbehu. V preklade ide totiž o názov "ukrytý" či "skrytý", pretože sa tento jašter akoby dlhé roky ukrýval pred svojím vedeckým popisom. Cyrtodactylus celatus sa od iných druhov tohto rodu odlišuje veľkým množstvom morfologických prvkov. Cyrtodactylus celatus je ale unikátny aj iným prvenstvom. Je to najstarší doklad o rode Cyrtodactylus z ostrova Timor a pritom ide o endemitný druh z tohto ostrova.

Kathriner, Andrew, Aaron M. Bauer, Mark O'Shea, Caitlin Sanchez & Hinrich Kaiser. 2014. Hiding in Plain Sight: A New Species of Bent-toed Gecko (Squamata: Gekkonidae: Cyrtodactylus) from West Timor, collected by Malcolm Smith in 1924. Zootaxa. 3900(4): 555–568.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.12.2014 09:44 | 0 komentárov | 2631x


www.aquabooks.cz zoochov.cz