Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Petrovický Ivan (*9.11.1934, Praha)

Vivaristi, ktorí zmenili svet

Tento český autor mnohých akvaristických publikácií a článkov sa narodil do známej pražskej rodiny, kde otec bol doktor práv (po r. 1948 robotníkom) a matka vlastnila obchod s vlnou, priadzou a hodvábom (po r. 1948 predavačka). Je vnukom továrnika Jaroslava Otty, ktorý mu, zrejme, dal do vienka lásku k prírode a k akvaristike. Treba poznamenať, že jeho dedo bol aj spoluzakladateľom akvaristického spolku LEKNÍN, ktorý na českej scéne pôsobil v rokoch 1910 - 1914).

V roku 1946 po ukončení II. svetovej vojny začal mladý Petrovický študovať Vančurovo reálne gymnázium; ale v rokoch 1948-1950 bol nútený z politických dôvodov prejsť na jednotnú strednú školu "Zdeňka Nejedlého" a pre svoj buržoázny pôvod napokon štúdium predčasne ukončiť. A tak sa v rokoch 1950-1952 vyučil strojnému zámočníctvu v Škodových závodech Praha. Už v týchto rokoch ale zakladá svoje prvé akváriá a odchováva akváriové rybky. Po odvedení na vojnu bol po roku z dôvodu ochorenia
prepustený, ale neskôr opätovne povolaný. V tomto medzičase sa Petrovickému podarilo odmaturovať na večernej priemyslovke a nastupuje do Výzk. ústavu vzduchotechniky.
V roku 1964 sa opätovne pokúša o zápis na diaľkové štúdium Přírodovědecké fakulty UK, obor biologie zemědělsko-lesnická, ale nenachádza pochopenie a podporu u svojho zamestnávateľa. Neskôr pracoval vo Výzkumném ústavu vodohospodářském – laboratoř povrchových vod, studium planktonu a bentosu, úživnost pstruhových vod, kde ale nemal ďalšie uplatnenie ako potencionálny vysokoškolák. Jediné, čo mu bolo ponúknuté, bolo štúdium pedagogickej fakulty s výhľadom učiť v pohraničí. Preto sa vzdáva svojej snahy študovať a vrhá sa na publikovanie o akvaristike doma i v zahraničí. Vo voľnom čase sa neustále venuje akvaristike.
V roku 1967 bol Ivan Petrovický požiadaný Milanem Chvojkou, známym to akvaristom, o spoluprácu pri budovaní kladenskej predajne ZVERIMEX a veľmi známeho a populárneho „Akvária u Nejsvětější Trojice“, ktoré sídlilo v Spálené ulici (Zverimex, 1968-1976). V rokoch 1976-1990 bol zamestnaný na obchodnom oddelení Státního rybářství Praha, neskôr se stal jeho vedúcim pracovníkom. V roku 1990 bol požiadaný nemeckým exportérom akváriových rýb Gustávom Struckom o spoluprácu pri otvorení Výstavního pavilonu v Dejvicích. Stal sa riaditeľom INGO-PET PAVILONU, G. Struck s.r.o. (1990-1993). Od roku 1993 sa Ivan Petrovický venuje súkromnému chovu tropických rýb.
Vydal veľké množstvo akvaristických publikácií a k jeho posledným knižkám sa zaraďuje nádherná kniha Akvarijní ryby, ktorú v roku 2014 vydalo Aventinum k jeho životnému výročiu.

(šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.12.2014 10:37 | 0 komentárov | 2759x


www.aquabooks.cz zoochov.cz