Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Velenská Nataša: Chováme exotické mazlíčky

Z knižnice teraristu

Pražské vydavateľstvo Arista Books ešte pred vianočným knižným trhom prinieslo na naše pulty útlu knižôčku o 208 stranách od autorky Nataši Velenskej. Tá ako skúsená chovateľka i autorka hneď niekoľkých chovateľsky zameraných knižiek, na jej avizované dielo o korytnačkách stepných – štvorprstých (Robimaus) čitatelia čakajú nie jeden rok, sa s čitateľmi rozhodla podeliť o svoje skúsenosti.



Knižka, ktorá je brožovaná a v pomerne nevhodne zvolenom formáte na pohodlné listovanie 19×10 cm, prináša to najpodstatnejšie o chove hlodavcov, plazov, obojživelníkov i hmyzu. Hoci jej podtitul napovedá, že ide o vreckovú príručku, nešťastne zvolený formát sa síce do vrecka zmestí, za to s listovaním a štúdiom riadkov knižky je to už horšie. Čitateľ má občas obavu, aby knižku nepoškodil. A to je na škodu samotnej knižky, ktorá by sa mohla stať sprievodcom nielen pre mladého, začínajúceho chovateľa.







Od praktickej stránky knižky nahliadnime do jej obsahu. Rubriky ako sú „Od divokého zvířete k „pet“, Předpoklady pro chov zvířete, Získání zvířete, Výběr zvířete, Ubytování, Typy terárií podle biotopů, Vnitřní vybavení, Krmení, Ochočení a mazlení, Spoluobyvatelé, Zdravotní problémy napomôžu každému mladému záujemcovi o chov zvieratka v jeho začiatkoch. Hoci týmto bodom autorka venuje len 16 stránok knižky, sú vypracované pomerne detailne. Prevažná časť knižky sa dopodrobna venuje chovu jednotlivých skupín. U hlodavcov je navyše spomenutá aj problematika šľachtenia. Samotné stránky knižky sú písané štýlom – vľavo text, vpravo fotografia zvieratka. Textová úroveň knižky pozostáva z názvu, veľkosti zvieratka, terária, chovu, potrave, pohlavnej dospelosti, rozmnožovaniu, priemernému veku a zaujímavosti o danom druhu. Knižka nevynechala bežne chované druhy zvierat, ale venuje svoju pozornosť aj raritkám (napr. pieskomil škrečkovitý, krysa akáciová, bodlín Telfairov, maki trpasličí, Eirenis modestus, Natrix maura, Dasypeltis scabra, Eremias sp., Bufo alvarius atď.). Knižka sa nevyhla ani chybičke – na str. 173 dole je pod názvom Varan smaragdový – mládě vyobrazený iný druh a to Varanus indicus. Drobným mínusom je uvedenie iba 2 druhov vodných korytnačiek – Sternotherus subrubrum a Trachemys scripta elegans.





Knižka sa akoby skutočne len okrajovo venuje chovu bezstavovcov. Strašilky, šváby, Achatina fulica, Pachnoda marginata, Brachypelma albopilosum tvoria celý zoznam spomenutých druhov. Takto zameraná knižka by si určite zaslúžila viac. Na strane druhej text knižky nevynechal druhy, ktoré sa v chove a ponuke bežne asi sotva vyskytnú (už spomenutá Bufo alvarius, ale aj iné). Knižka môže pre niekoho pôsobiť mierne chaoticky, ale vo svojej podstate vypĺňa priestor a pomáha mladým či začínajúcim chovateľov v ich snažení sa. A o to, podľa všetkého, autorke knižky šlo.

Väzba: Brožovaná
Počet strán: 208
EAN: 9788087867143
ISBN: 978-80-87867-14-3
Nakladateľstvo: Arista Books
Rozmer (V׊): 190×100 mm
Dátum vydania: 09/2014

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk


| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 23.12.2014 12:09 | 0 komentárov | 3543x


www.aquabooks.cz zoochov.cz