Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Chlorophytum bichetii Backer

ATLAS

Plantae
Angiosperms
Monocots
Asparagales
Asparagaceae
Agavoideae
Chlorophytum
Ker Gawl.

Synonymum:
Hartwegia Nees
Hollia Heynh.
Schidospermum Griseb. in W.Lechler
Asphodelopsis Steud. ex Baker
Acrospira Welw. ex Baker
Dasystachys Baker 1878, Oerst. 1859
Debesia Kuntze
Verdickia De Wild.

Výskyt: Kontinentálna časť Malajzie



Popis: Dekoratívna rastlina, ktorá sa hodí viac pre terárium pralesného typu, akvaterárium, ale už pomenej do akvária. Každopádne je občas v akvaristikách predávaná ako čisto akváriová rastlina, ktorá vytvára až 30 listov v trsu a má bohatý koreňový systém. Na koreňoch sa nachádzajú belavo sfarbené, asi 1-2 cm dlhé hľuzy, ktoré slúžia ako zásobáreň. Listy sú pozdĺžne páskované, na koncoch náhle zúžené, s nápadne vystupujúcimi rovnobežnými žilkami. Plocha listov je zeleno sfarbená, okraje sú zlatožlto až bielo lemované. Staršie rastliny je možno ľahko rozdeliť do viacero rastlín. Prevažná väčšina predávaných rastlín pochádza z dovozu.



Pozn.: Je to nevhodný druh pre čerstvo založené akváriá. Úspech, aj to relatívny, sa docieli len pri pestovaní v staršej, no dokonalo čistej vode s prirodzenou biologickou rovnováhou. Napriek tomu sa ju nedarí dlhodobo či dokonca vôbec pestovať pod vodnou hladinou a mnoho akvaristov ju neodporúča. Ak sa aj rozhodneme pre jej výsadbu v akváriu, sadíme ju do stredu alebo zadnej časti nádrže. Sadíme ju po viacero koreňov. Ak ju aj chceme skúsiť pestovať v akváriu, počítajme s tým, že ju budeme musieť často meniť. Oveľa viac úspechov docielime pri jej pestovaní v akvateráriu.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 23.12.2014 12:05 | 0 komentárov | 2074x


www.aquabooks.cz zoochov.cz