Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Phoetalia pallida (Brunner von Wattenwyl, 1865)

ATLAS

Animalia
Arthropoda
Hexapoda
Insecta
Blattodea
Blaberoidea
Blaberidae
Phoetalia

Synonymum: Nauphoeta marginalis Walker, F., 1868
Nauphoeta pallida Brunner von Wattenwyl, 1865
Phoetalia laevigata (Serville, 1839)


Adultný párik s nymfou

Veľkosť adultov: do 2,5 cm

Výskyt: pralesy Južnej Ameriky, kde zrejme obýva aj ľudské príbytky

Rozlíšenie pohlavia: Samec i samička majú krídla a okrem posledného článku na brušku je samička o niečo robustnejšia než štíhlejší a aj menší samček. Nymfa je hnedastá a bezkrídla.


Adultná samička...


...a adultný samček

Chov a odchov: Phoetalia pallida je vcelku nenáročný drobnejší druh tropického švába, u ktorého obe pohlavia dokážu behať po skle a plaste. Preto pre ich chov používame akúkoľvek primerane veľkú nádobu, ktorú musíme dobre zabezpečiť proti ich úniku. Vetrací otvor je vhodné prekryť sieťovinou, ale radšej kovovou s najmenšími možnými okami. Napriek tomu musíme počítať s únikom nýmf, ktoré sa aj cez tieto otvory občas dostanú mimo chovnej nádoby. Navyše je to veľmi dobre sa množiaci druh, ktorého chov, paradoxne, nemusí byť vždy bezproblémový.


Párik

Chovnú nádobu buď zariadime prírodne pomocou rôznych kusov dreva a s napr. lignocelom na dne alebo pomocou kartónov od vajíčok či rôznych papierových trubiek. Potravu ako napr. ovocie, zeleninu je vhodné ukladať na misku. Nezabudnime ani na napájačku na vodu. Chovnú nádobu je vhodné umiestniť v izbe s teplotou nad 20 ̊C, pri vyšších teplotách je ich vývoj rýchlejší. Samice po spárení vytvoria ootéku, ktorú pretočia a zasunú do inkubačného vaku, z ktorého sa pri vytlačení ootéky liahnu biele mláďatá. Tie až neskôr zhnednú. Ich ďalší odchov je bezproblémový. Phoetalia pallida chováme v spoločenstve – kolónii.


Kolónia rôznych vývojových štádií



Pozn.: Je to druh švába mimoriadne vhodný nielen na skrmovanie pre iných teráriových chovancov, ale aj na etologické a sociálne štúdie hmyzu.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 17.12.2014 09:49 | 0 komentárov | 3031x


www.aquabooks.cz zoochov.cz